Svamparnas betydelser i naturen större än man tror

Plats Luleå

Är du intresserad av natur, klimat, växter och ekologi?

Boka kursen nu

Anders Dahlberg är professor i mykologi och svampforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. I över 40 år har han hållit svampkurser och anlitas ofta av media i svampfrågor. Han är en av Artdatabankens och den internationella naturvårdsunionens svampspecialister.

Med utgångspunkt av några svampar man ser längs med skogsstigen berättar vi vad de har för sig och hur de lever sina i huvudsak osynliga liv. Det är fascinerade hur mycket de betyder för vad som sker i naturen.

– En kittlande insikt är att djur och svampar egentligen är två parallella spår i evolutionen. De är nära släkt med varandra och gör samma saker, men på helt olika sätt och med olika anpassningar. Medan djur är synliga, rörliga och där alla kroppens delar behöver finns för att det ska fungera, lever svamparna mikroskopiskt med en decentraliserad organisation där varje svamptråd kan göra allting själv och växa vidare. Det är egentligen bara under svampsäsongen som svamparna ger sig tillkänna och visar upp sig. Men sina stora betydelser som mykorrhiza, nedbrytare och parasiter finns svampar året runt i naturen,

Denna kväll föreläser han för Luleå Svampklubb och deras medlemmar på plats och via Zoom, länk finns under Zoom föreläsning. Icke medlemmar kan boka och se digitalt föreläsningen och i mån av plats delta.OBS! Skriv i anmälans meddelandefält om du kommer eller deltar digitalt.

Har du frågor?

Kontakta Jesper Andersson

jesper.andersson@folkuniversitetet.se

Tid
23 nov 2021 - 23 nov 2021
Ti 18:00 - 19:30
Plats
Bangårdsgatan 14, 97235 Luleå
Visa på karta
Kurs-ID
1113167
Pris
0 kr