Svampkurs för nybörjare

Plats Göteborg

Fräscha upp dina kunskaper om svamp? På den här endagskursen får du lära dig att känna igen några av våra vanligaste matsvampar och var du ska leta efter dem.

Boka reservplats

Vi besöker olika skogar för att få en känsla av vilka svampar som växer var. Du får också lära dig hur du plockar svamparna och hur du tar hand om dem när du kommer hem.

Målgrupp
Inga förkunskaper krävs.

Innehåll

  • Säkra matsvampar och giftsvampar – praktiska tips
  • Bestämningsmetodik
  • Svampgifter och förgiftningssymptom
  • Plockteknik
  • Om matsvamparnas användbarhet

Arbetssätt
Vi träffas en kväll i Folkuniversitetets lokaler för lite teoretisk genomgång och under lördagen utgår vi från Heden i Göteborg och åker gemensamt med bilar till ett par platser i ytterområdena. Vart vi åker beror på hur svamptillgången ser ut just då.
Ta med matsäck både till lunch och till fika. Ta även med svampkorg, kniv och kraftiga skor eller stövlar.

Kursmaterial
Du behöver inte köpa någon bok till kursen men som referenslitteratur rekommenderar vi följande titel: Nya Svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund (Norstedts)
Kursledare kommer dessutom att rekommendera några bra böcker under kursens gång.

Karl-Johan Nylén

Med en mamma som var både Skogsmulle och ledare för svampkurser har jag tillbringat en stor del av min uppväxt i skogen. När klasskamraterna reste till Kanarieöarna åkte jag på en svampvecka i Abisko. Intresset för naturen har följt mig i livet och fick mig att välja biologi på universitetet. Jag förmedlar gärna min fascination för naturen till andra. Med jobb som journalist, kommunikatör och naturguide har jag haft möjlighet att göra det på olika sätt. Bäst trivs jag när jag får använda skogen som klassrum.

Det bästa med svampplockning är kombinationen av naturupplevelsen och spänningen inför vilka svampar som ska fylla korgen. För tomhänt behöver man aldrig lämna skogen när man lärt sig lite fler svampar än gula kantareller.

Och mitt namn? Ja, det kan nog också härledas till min mammas stora svampintresse, även om hon har svårt att erkänna det.

Karl-Johan Nylén

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Tid
02 sep 2020 - 05 sep 2020
On 18:00 - 20:30
Lö 09:00 - 16:00
Tillfällen
2
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
1074593
Fåtal platser kvar
Pris
1350 kr