Förövande och skapande av billiga naturer

Plats Uppsala

Framtidsakademins föreläsningsserie våren 2023: Gruvkonflikter och resursframtider

Varmt välkomna till en spännande serie föreläsningar på tema Gruvkonflikter och resursframtider!

I globaliserings spår fortsätter koppar vara en viktig metall, vilket den fortsatt kommer vara i framtiden. Samtidigt stöter gruvdriften på större och större motstånd från lokala samhällen. Gruvbolagens taktik och strategier för att motverka motstånd från samhället varierar och omdefinieras över tiden. Samhällen reagerar därefter. De sociala kostnaderna för de småskaliga agrara samhällen är den sociala uppdelningen; en splittring som är svår att läka och övervinna och som varken företaget eller staten tar ansvar för. Vi analyserar Los Pelambres kopparbolag i Chile och dess socio-miljömässiga dynamik och implikationer för de lokala samhället Cuncumén, som i spåren av globaliseringen blir mer och er och mer indraget i den globala marknaden, samtidig som de ser sina agrara levandvillkor förändras radikalt.

Gloria L Gallardo Fernández är professor emerita i miljövetenskap med inriktning på globala utvecklingsstudier, Södertörns högskola.

Framtidsakademin är en tvärvetenskaplig föreläsningsserie som behandlar forskning kring framtidsrelevanta frågor inom ramen för hållbar utveckling. Syftet med samarbetet är att sprida aktuell forskning till en intresserade allmänhet, studenter och andra samhällsaktörer. Projektet har pågått sedan 2004 och är ett samarbete mellan CEMUS, Folkuniversitetet i Uppsala och Stadsbiblioteket i Uppsala.

Läs mer här: https://www.sh.se/kontakt/forskare/gloria-l-gallardo-fernandez

När: 29 mars kl. 18.15-19.30
Var: Mallas sal på Stadsbiblioteket
Online: Zoom: 
https://uu-se.zoom.us/j/61578878705 Meeting ID: 615 7887 8705

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
29 mar 2023 - 29 mar 2023
Onsdag
Antal tillfällen
0
Första tillfället
ons 29 mar 2023 kl 18:15-19:00
Plats
Svartbäcksgatan 17, 75320 UPPSALA
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
200719
Pris
0 kr