Kina och klimatutmaningen

Plats Stockholm

Börje Ljunggren, senior rådgivare på Tankesmedjan Global utmaning, föreläser om Kinas viktiga roll i klimatutmaningen och lyfter frågan vilken betydelse det aktuella klimatmötet i Glasgow kan få.

Boka kursen nu

Xi Jinpings Kina är inte bara världens största ekonomi mätt i köpkraft och handelsnation utan också en politik, militär och teknologisk stormakt - och samtidigt en alltmer auktoritär ”partistat”. Som en följd pågår en djupgående global maktförskjutning. Samtidigt har Kina på kort tid blivit världens ojämförligt största koldioxidutsläppare, med över en fjärde av de totala globala utsläppen. Föreläsningen belyser bl a frågorna:

  • Vart är världen på väg?
  • Här kan vi klara klimatfrågan?
  • Kan klimatmötet COP-26 i november i Glasgow, trots de globala spänningarna, leda till en höjd ambitionsnivå?

Börje Ljunggren har ägnat hela sitt yrkesliv åt Asien. Han har varit ansvarig på SIDA och chef för Utrikesdepartementets Asienavdelning, 1978 öppnande han ambassadkansli och biståndskontor i Laos. I mitten på 1990-talet var han ambassadör i Vietnam och senare, 2002-2006 i Kina. Han har doktorerat på en avhandling om reformaprocessen i Indokina. 2017 utkom boken ”Den kinesika drömmen- Xi, makten och utmaningarna”. Börje Ljunggren är associate professor vid Harvarduniversitetets Asiencenter och seniormedarbetare på Utrikespolitiska institutet.

Föreläsningen är kostnadsfri, men för att kunna säkerställa att det inte uppstår trängsel är antalet platser begränsade och du måste därför föranmäla dig för att delta.

Föreläsningen är en del av vår satsning Hållbar gördag där vi lägger vi fullt fokus på hållbarhet och klimatpåverkan och på vad du som individ kan göra för att leva hållbart.

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
09 okt 2021 - 09 okt 2021
Lö 13:00 - 13:50
Tillfällen
1
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
1111015
Pris
0 kr