Tång - från hav till tallrik

Plats Göteborg

Nyfiken på havets grönsaker? Tång är sprängfylld med nyttigheter och omnämns ofta som framtidens mat. Här får du veta mer om havets bruna guld – sockertången. Välkommen till Öckerö och lär mer av tångbönderna Cassandra och Anna!

Boka reservplats

Att äta mer hållbart och från havet är nödvändigt om vi vill värna om jordens resurser. Sockertång trivs ypperligt i havsvattnet här på västkusten och tången är både näringsrik och renar vattnet där den växer. Den är ett hållbart protein som dessutom kan användas på massor av olika sätt när du lagar mat.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av miljö, hållbarhet och nya råvaror för matlagning.

Mål

Efter kursen kommer du att ha mer kunskap om tång, hur den odlas, plockas och hur man kan använda råvaran i matlagning.

Innehåll

På denna föreläsning går vi igenom varför sockertång är framtidens mat och vilka nyttigheter den innehåller. Vi lär oss hur moderplantan hittas, hur den skördas, förvaras och hur du kan tillaga den. Du får också veta hur svensk sockertång odlas i Göteborgs skärgård och om resan till att bli och arbeta som tångbonde. Givetvis blir det smakprov och du får också veta vad du kan göra med sockertången förutom att äta den!

Arbetssätt

Teori blandas med dialog och frågor. Smakprovning.

Kursmaterial

Smakprov ingår (vegetariskt).

Övrigt

Denna föreläsning hålls på Kompetenscentrum på Öckerö. Om tillgången är god finns möjlighet att köpa torkad tång med dig hem.

Kursledare

Cassandra Köbbel

Cassandra Köbbel är en tångnörd och äventyrare som är uppväxt på västkusten. Cassandra bor på Öckerö med sin familj. Hon är utbildad mekatronikingenjör och professionell coach. Cassandra älskar utmaningar, riktig mat och att få tillbringa mycket tid på havet med nära och kära. 

Anna Wångmar

Anna Wångmar är tångföretagaren som vill engagera människor att använda svensk tång. Anna är dalkulla och brinner för friluftsliv, odling och hållbarhetsfrågor. Hon är utbildad beteendevetare och jobbar med att utveckla människor och framtidens mat. Familjetid, träning och att laga mat utomhus med vänner är viktiga energikällor.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Tid
13 nov 2021 - 13 nov 2021
Lö 10:00 - 12:00
Tillfällen
1
Studietimmar
2
Kurs-ID
1107031
Pris
275 kr