Svamparnas roll i naturen

Plats Stockholm

Höstens uppdykande svampar fascinerar. Vi gläds åt massförekomster av kantarell och karljohan. Forskare avslöjar nu i rask takt många av svamparnas hemligheter; vilka de är, var de finns och vad de har för sig när de inte syns.

Boka reservplats

Föreläsningen hålls fysiskt på Kungstensgatan 45.
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har sänkt tak till 20 personer och håller avstånd i föreläsningssalen. Om du uppvisar symptom på covid-19 (feber, hosta – se www.1177.se för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till denna föreläsning.

OBS! Anmäl dig via boka-knappen här på hemsidan. Tyvärr har vi inte resurser för att ta emot anmälningar till våra gratisföreläsningar via telefon och e-post. Tänk på att du bara kan boka en plats per person. Tack för din förståelse.

Länge förbisågs svamparna i naturen på grund av deras kryptiska växtsätt. Men på senare tid har deras nyckelroller i skogsekosystem som viktiga nedbrytare av dött organiskt material och mykorrhizasymbios med trädens rötter alltmer uppdagats.
Modern forskning börjar nu i detalj avslöja vilka svampar som finns var, deras liv och betydelse för hur naturen fungerar, t. ex. för näringsomsättning och kolinlagringen i skogsmark.

Föredraget sammanfattar kunskapsläget och kommer resonera kring nya insikter om skogsmarkens svampar i Sverige från en pågående nationell undersökning tillsammans med Markinventeringen och Riksskogstaxeringen.

Föreläsare

Anders Dahlberg är professor i mykologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala och en av ArtDatabankens och Internationella naturvårdsunionens svampspecialister. Hans forskning rör framförallt ekologin hos mark- och vedsvampar, deras betydelser i skog och naturvårdsfrågor.

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
24 feb 2022 - 24 feb 2022
To 18:00 - 19:30
Tillfällen
1
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1116940
Pris
0 kr