Biologisk mångfald - jordens dolda skatt

Plats Stockholm

En gratis föreläsning som kommer ta dig från Amazonas regnskog till det svenska fjället och korallrevet i Australien för att utforska vår planets oerhörda -men alltmer hotade- mångfald. Dags att prata om artdöden och lösningar.

Boka kursen nu

Om distans live

Trots att Kungstensgatan nämns som fysisk plats på denna bokningssida är detta en distans live-föreläsning som innebär att den hålls på distans i realtid, och direktsänds via Zoom.

OBS! Anmäl dig via boka-knappen här på hemsidan. Tyvärr har vi inte resurser för att ta emot anmälningar till våra gratisföreläsningar via telefon och e-post. Tänk på att du bara kan boka en plats per person. Tack för din förståelse.

Sedan urminnes tider har våra förfäder utforskat de fantastiska egenskaperna som världens arter kunnat ge oss. Än idag kommer nästan allt vi äter, de material vi använder till våra kläder, möbler, bostäder, och många av de mediciner vi använder ursprungligen från vilda arter i naturen. Och trots att över 30.000 växtarter har kända användningsområden, återstår många potentiella egenskaper outforskade. Varje år upptäcks dessutom tusentals arter som inte tidigare varit kända för vetenskapen.

Men samtidigt som utforskningen av planetens biologiska mångfald pågår så sker också en massutrotning som kan bli lika omfattande som när dinosaurierna dog ut för 66 miljoner år sedan. Om detta tillåts ske kommer inte bara naturen förlora en stor del av sina funktioner och skönhet utan även människan kommer få allt svårare att överleva.

I detta föredrag kommer du få bekanta dig med vad som egentligen menas med begreppet biologisk mångfald, vilka materiella och icke-materiella värden den har för oss, vilka hot den står inför och vad vi alla kan göra för att skydda den.

Föreläsare

Alexandre Antonelli är professor i biologisk mångfald vid Göteborgs Universitet och University of Oxford, samt forskningschef vid Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien. Där ansvarar han för världens största samling av växter och svampar och leder arbetet av Kews 350+ forskare i över 100 länder. Han är född och uppvuxen i Brasilien där han fått uppleva med egna ögon förstörelsen av regnskogen. Hans sommarprat 2021 fick stor uppmärksamhet i media och valdes ut bland de 10 bästa av Svenska Dagbladet.

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
11 nov 2021 - 11 nov 2021
To 18:00 - 19:30
Tillfällen
1
Studietimmar
2
Kurs-ID
1111679
Pris
0 kr