Biodling, grundkurs

Plats Helsingborg

Kom igång med din egen biodling. Lär dig om biodlingens grunder på denna kurs. Både du som bor i stan och på landet kan odla bin! Kursen ges på Folkuniversitetet i Helsingborg och på bigården Ödåkra.

Boka kursen nu
Biodling är inte bara honung – bin står för en tredjedel av maten vi äter!
Utöver praktiska kunskaper som biodlare får du även förståelse för binas roll i ett hållbart ekosystem på kursen.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Målgrupp

Du som vill lära dig om biodling.

Mål

Efter kursen har du
  • kunskap om biodlingens grunder och bi-årets olika moment
  • kunskap för att komma igång med en egen biodling
  • förståelse för hur bisamhället fungerar och hur du tyder de tecken bisamhället visar så att rätt åtgärder sätts in


    Kursinnehåll

    Träff 1

    Introduktion och biologisk mångfald
    Introduktion, genomgång av kursupplägget med korta introduktioner.
    Bin och insekters roll, biologisk mångfald samt deras betydelse för pollinering och frukt och grönt.


    Träff 2

    Så fungerar livet i bikupan
    Livet i bikupan. Genomgång bikupans innehåll och uppbyggnad.
    Bin i bikupan, vilka mål har dom, hur ser arbetsfördelningen ut.
    Olika raser av bin, detta producerar bina och hur mycket.
    Hur slungar jag min honung, bästa honungen hur får jag den?


    Träff 3

    Detta behöver du som biodlare
    Förslag på kupor för nybörjaren. Vilken utrustning och kläder du behöver.
    Hur du skaffar ditt första samhälle. Lämpliga platser för dina kupor och hur skall de stå.


    Träff 4

    Friska bin och drottningodling
    Hur får jag friska bin? Olika hot och hur de bekämpas. Vad säger lagstiftningen om biodling?
    Drottningodling, en introduktion


    Träff 5

    Samling i bigården
    Hur är livet i en bigård? En rundvandring på Duvestubbe Bigård.
    En första inspektion av bikupan. Genomgång och diskussion av vad du ser.


    Träff 6

    Praktiska övningar i bikupan.
    Identifiera och dra slutsatser av vad du ser och upplever.
    Bivax - vad det är, hur jag tar hand om den och återvinner den.
    Praktiska övningar


    Träff 7

    Vad ser du och vilka slutsatser kan du dra om tillståndet i kupan?
    Grupparbete.
    Tillverkning av ramar.
    Så slungar du honungen.
    Yympning av honung.


    Träff 8

    Sammanfattning av kursen.
    En sista genomgång av livet i kupan.
    Slutdiskussion. Kursavslutning



    Kursupplägg
    Lärarledda lektioner under vintern (4 tillfällen) och praktiska övningar i bigården (4 tillfällen) under våren.

    Kurslitteratur
    Material ingår i kursavgiften.
    Du får litteraturtips av kursledarna vid första sammankomsten.
    Ta gärna med anteckningsmaterial.

    Teoretiska lektioner: torsdagar på Folkuniversitetet, Trädgårdsgatan 25, Helsingborg.
    3/3, 24/3, 7/4, 28/4.

    Praktiska övningar: torsdagar i bigården som finns i Ödåkra, 12/5, 26/5, 9/6 samt 30/6.

    Kursledare
    James Brockie och Ole Andersson
  • Kursledare

    Ole Andersson

    James Brockie

    Har du frågor?

    Kontakta Pia Grönsund

    pia.gronsund@folkuniversitetet.se

    Tid
    03 mar 2022 - 30 jun 2022
    To 18:00 - 20:15
    Tillfällen
    8
    Plats
    Gasverksgatan 17, 25225 Helsingborg
    Visa på karta
    Studietimmar
    24
    Kurs-ID
    1113307
    Pris
    2850 kr