Tolka gammal handskrift

Plats Vadstena

Lär dig läsa riktigt gamla brev och handskrifter (paleografi). Många lade ner stor möda på att skriva vackert, men motsatsen finns också. Kursen är digital på zoom. Kom vidare med din släktforskning med Folkuniversitetet på distans.

Boka nu

OBS! Kursen sker digitalt över zoom.

Paleografi kallas vetenskapen om skriftens utveckling och konsten att läsa och tolka handskrifter. För släktforskare betyder det att man behöver vara bekant med de tecken och bokstäver som användes i Sverige från 1600-talet och framåt. Det finns flera olika ”nycklar” i släktforskningslitteraturen att använda sig av.

Innehåll

Noggrann genomgång av olika bokstavsformer, allmänna och karakteristiska drag, förväxlingsrisker samt exempel på svåra bokstavsformer, avstavningar och förkortningar.
Kursen innehåller rikligt med övningsuppgifter, cirka 25 texter hämtade ur vanliga kyrkböcker. Texterna är från slutet av 1600-talet till början av 1800-talet.

Målgrupp

Släkt- och hembygdsforskare samt andra som behöver söka i och tolka gamla handskrifter i kyrkböcker, domböcker med mera.

Förkunskaper

Deltagarna ska kunna hantera en dator samt veta hur man hittar källorna i kyrkböckerna via Arkiv Digital eller hos Riksarkivet.

Mål

Efter genomförd kurs ska kursdeltagarna fått inblick i hur det går till att tolka gamla handskrifter.

OBS! Kursen sker digitalt och över zoom.

Övrigt

Ha papper och penna redo. Du behöver ta egna anteckningar under kursen.

Ledare

Torbjörn Wahlström är i grunden matematiker och har stor fascination av att tolka gamla handskrifter. Han har även gett ut böckerna Tolka rätt och Tolka rätt- fördjupning, som blivit mycket populära för släktforskare.

Kursledare

Torbjörn Wahlström

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Motala

info.motala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
24 sep 2024 - 22 okt 2024
Tisdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
tis 24 sep 2024 kl 18:00-20:30
  • tis 8 okt 2024 kl 18:00 - 20:30
  • tis 22 okt 2024 kl 18:00 - 20:30
Studietimmar
9
Kurs-ID
116167
Pris
1250 kr