Släktforskning grund

Plats Lund

Är du intresserad av att hitta dina rötter och vill veta mer om dina förfäder? I kursen Släktforskning grund lär du dig metoder för att hitta dina släktningar i kyrkoböcker och husförhörslängder.

Boka kursen nu

Kursen är planerad att äga rum i Folkuniversitetets lokaler i Lund. Om Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring smittspridningen av covid-19 kvarstår vid kursstart, så kommer kursen enbart att ges online.

Kursinnehåll

Svenska kyrkans präster hade från 1600-talet skyldighet att föra anteckningar om invånarna i sin socken eller församling och det finns mycket information att hämta. Som nybörjare kan det vara svårt att veta var och hur man ska börja gå igenom allt material som finns.

I kursen Släktforskning grund lär du dig grunderna i släktforskningens metodik, så att du själv kan släktforska i kyrkböckerna. Du använder församlingsböcker, flyttlängder och födelse-, vigsel- och dödböcker, och ser på vad bouppteckningar kan säga om livet förr. Efter hand som du kommer längre bakåt i din forskning lär du dig också att tyda äldre handstil. Du lär dig också att dokumentera det du hittar på ett strukturerat sätt.

Arbetssätt

Kursledaren har olika genomgångar på kurstillfällena, med exempel och bilder. Därefter arbetar du på egen hand med din forskning med hjälp och stöd från kursledaren och de andra kursdeltagarna.

Du använder Arkiv Digital på egen bärbar dator.

Förkunskaper

Du är nybörjare inom släktforskning och vill lära dig rätt metoder från början, så att du inte kommer in på fel spår.

Har du redan kommit igång med din släktforskning och tycker att denna kurs verkar för grundläggande så föreslår vi Släktforskning fortsättning.

Kursmaterial

Ett 13-veckors abonnemang hos Arkiv Digital ingår i kursavgiften. Ta med dig en bärbar dator.

Vill du ha en bok som referensmaterial rekommenderar vi Släktforskning på riktigt av Håkan Skogsjö.

Kursledare

Jesper Mattias Olsson

Har du frågor?

Kontakta Kursverksamheten i Lund

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Tid
06 okt 2020 - 24 nov 2020
Ti 18:00 - 20:30
Tillfällen
8
Plats
Skomakaregatan 8, 22002 Lund
Visa på karta
Studietimmar
24
Kurs-ID
1074286
Pris
2495 kr