Släktforskning grund - dagkurs

Plats Karlstad

Finns det något mer spännande än att forska i ens förfäders spår? Välkommen till kursen där du får utforska just din släkthistoria!

Boka nu

Släktens historia väcker nyfikenhet. De svenska arkiven är välfyllda och källorna tillgängliga för alla. Riktigt intressant blir det när man lär känna människorna bakom namnen.

Vem kan gå kursen?

Kursen vänder sig till nybörjare som vill komma igång med släktforskning.

Mål

Kursen ger grundläggande kunskaper i hur man börjar släktforska, vilka böcker i ämnet man har nytta av och vilka arkiv som innehåller de uppgifter man söker. Redan från början får du påbörja din egen släktforskning med praktiskt arbete och söka i arkiven.

Kursinnehåll

Under kursens gång får du:

 • Lära dig vilka arkiv och databaser som är tillgängliga.
 • Hur man söker och vad man kan förvänta sig att finna.
 • Glimtar från Sveriges Kulturhistoria som påverkar släktforskningen.
 • Veta hur du forskar i praktiken utifrån kyrkböcker, databaser och andra websidor.
 • Veta hur du skapar struktur och åtkomlighet i din släktforskning genom att fylla i Antavlor och Ansedlar.

Kursledare

Britt-Marie Johansson är vice ordförande i Värmlands släktforskarförening och en van släktforskare. Med inslag av kulturhistoria ger hon en bredare kontext till det arkiven berättar. Rutinerat vägleder hon kursdeltagare genom släktforskningens olika skrymslen och vrår och det är svårt att inte ryckas med i hennes entusiasm för svensk kulturhistoria och släktforskning.

Kursupplägg

Kursen varvas med lärarledd genomgång, diskussioner och deltagarens egna praktiska arbete. Ett besök på Arkivcentrum görs under kursen.

Litteratur/Material

I kursen används i huvudsak Arkiv Digital som databas, men även Riksarkivets Digitala Forskarsal och andra databaser. Som kursbok används Vägen till dina rötter (fjärde revideringen 2021) av Ewa Runesdotter (tidigare Nilsson).

Som kursdeltagare hos Folkuniversitetet har du rabatt hos nätbokhandeln Bokus, rabattkod skickas tillsammans med din kallelse.

Bra att veta

Grundläggande datorvana krävs. Du tar med din egen laptop så du enkelt kan spara din forskning. Om du inte har möjlighet till detta kan du kontakta Folkuniversitetet så kan du få tillgång till en lånedator under lektionstid.

I kursavgiften ingår ett personligt abonnemang av Arkiv Digital. Där finner du kyrkböcker och andra fotograferade handlingar i färg, register och sökingångar så du hittar i materialet och ett släktträdsprogram så du kan dokumentera vad du hittar. Du har tillgång till abonnemanget under hela 3 månader och kan alltså använda det även utanför lektionstid. Detta innebär också att du enkelt kan fortsätta din forskning efter kursens slut (ordinarie pris på abonnemanget är 395 kr/mån)

Medlemmar i Värmlands släktforskarförening

får 20% rabatt på våra kurser inom området släktforskning. För att erhålla denna rabatt så ska du vara medlem i föreningen innan du gör din anmälan på den kurs du önskar att delta i.

Anmäl dig via telefon för att erhålla rabatten direkt eller skicka ett separat mail med informationen vid onlinebokning så justerar vi avgiften i efterhand.

Kursledare

Britt-Marie Johansson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Karlstad

info.karlstad@folkuniversitetet.se

Kursperiod
5 okt 2023 - 16 nov 2023
Torsdag
Antal tillfällen
7
Första tillfället
tor 5 okt 2023 kl 14:00-17:00
 • tor 12 okt 2023 kl 14:00 - 17:00
 • tor 19 okt 2023 kl 14:00 - 17:00
 • tor 26 okt 2023 kl 14:00 - 17:00
 • tor 2 nov 2023 kl 14:00 - 17:00
 • tor 9 nov 2023 kl 14:00 - 17:00
 • tor 16 nov 2023 kl 14:00 - 17:00
Plats
Drottninggatan 26, 65225 KARLSTAD
Visa på karta
Studietimmar
26
Kurs-ID
302351
Pris
2025 kr