Släktforskning – domstolsforskning med häradsrätten i fokus

Plats Jönköping

Denna kurs i släktforskning ges genom ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Jönköpingsbygdens Släktforskarförening. Kursen är inte kostnadsfri utan pris hittar ni nedanför i beskrivningen.

Boka nu

Kursbeskrivning

Heldagskurs som vänder sig till dig som vill fördjupa din forskning med hjälp av det mycket omfattande källmaterialet som skapats av domstolarna från tidigt 1600-tal och framåt. Vid häradsrätten behandlas bl.a. tvister, brottsmål, gårds- och egendomstransaktioner och mycket annat. Materialet ger en möjlighet att få en bild av våra förfäder bortom kyrkböckernas personuppgifter. 

Pris: 500 kr för medlem och 750 kr för icke medlem. Betalning sker genom faktura från JBSF som utfärdas i samband med anmälan.

När: Lördagen 21 september kl. 10:00-16:00.

Plats: Folkuniversitetet Jönköping, Skolgatan 25B 55316 Jönköping

Kursledare: Bengt Rydh

Anmälan till kurserna görs genom att trycka på "boka nu" knappen. Förfrågning om kursupplägg och innehåll görs till: Bengt Rydh (kurser@jbgf.se).

Om Jönköpingsbygdens Släktforskarförening

Jönköpingsbygdens Släktforskarförening, i folkmun kallad JBSF grundades 1977 och har sedan dess varit en aktiv del i det kulturella inslaget i Jönköping genom samarbete med arkivhuset, biblioteket i Huskvarna, lokala författare och nu senast hembygdsföreningar. Syftet med föreningen är att bidra kulturellt som att delta på släktforskarmässor och även att arrangera olika aktiviteter som är till gagn för släktforskaren som släktforskarhjälp, kurser, temakvällar och även föreläsningar, DNA café och anbytarträffar. Föreningens medlemmar får en medlemstidning 2g/år, reducerade priser på alla aktiviteter och mentorskap för nya medlemmar. Föreningens målsättning är att du som medlem får ut mycket för ditt medlemskap hos oss!

Under åren har föreningen haft flera släktforskarprojekt. Dels för att möte upp medlemmars önskemål och dels för att bredda och utveckla föreningen. Det projekt som har pågått längst är avskrivning av födda, vigda och döda böckerna från hela Jönköpings län. Detta projekt har pågått sedan 1980-talet och materialet finns tillgängligt i kyrkodatabasen på föreningens medlemsportal. Där finns även intilliggande socknar från Halland, Kalmar, Älvsborg och Östergötland län. 

I vår medlemsportal hittar du kyrkodatabasen, sockensidor, domböcker, förteckningar, släkter, faktori och alla våra medlemstidningar från 1985. Medlemsportalen uppdateras med nytt material varje månad och kyrkodatabasen 4g/år.

Föreningens hemsida www.jbgf.se

Kursledare

Bengt Ryd

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Jönköping

info.jonkoping@folkuniversitetet.se

Kursperiod
21 sep 2024 - 21 sep 2024
Lördag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
lör 21 sep 2024 kl 10:00-16:00
Plats
Skolgatan 25B, 55316 JÖNKÖPING
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
118387
Pris
0 kr