Sekter - hur, vem och varför? Distans Live

Plats Distans

Var går gränsen mellan en grupp människor som tror på något gemensamt och en stängd rörelse med kontrollbehov, manipulation och osund hierarki? Här tittar vi på sekter som psykologisk företeelse. Följ med in i en stängd värld!

Boka kursen nu

Antingen du har erfarenhet av en sektliknande sammanslutning, eller bara tycker att ämnet känns svårt att greppa och vill lära dig mer så kommer du att ha stor behållning av denna kurs!

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig om sekter, sekterism och psykologin bakom.

Mål

Kursen ger dig en ökad förståelse för de sociologiska och psykologiska fenomen som kännetecknar en osund rörelse. Du ska också få en djupare kunskap om fyra välkända och etablerade sekter, samt möjlighet att samtala kring ämnet, både på övergripande och mer detaljerad nivå.

Innehåll

Ofta talas det om sekter som ett religiöst fenomen, vilket är befogat eftersom många sekter finns i den religiösa sfären. Men sekterism är ingen religiös företeelse - snarare psykologisk. Överallt där människor går ihop i tro på eller patos för något kan det gå till överdrift. Någon anser sig ha anspråk på det enda rätta, på sanningen. Det sker långsamt och successivt, och märks ofta inte förrän det är för sent.

Vi tittar närmare på några rörelser som klassas som sekter. Vi tar avstamp i religiösa grupperingar men berör också sekterism även inom andra områden än de andliga. Vi samtalar kring hur sekter föds, vad som definierar en sekt, och varför det hinner gå så långt innan någon reagerar. Vid varje kursträff inleder kursledaren med ett kortare föredrag om en speciell sekt. Därefter delar vi erfarenheter, tankar och reflektioner.

Arbetssätt

Föreläsningar varvas med diskussioner.

Litteratur

Kursledarens eget material. Material ingår i kursavgiften.

Övrigt

Jag som håller i kursen heter Hanna Fagerberg och är teolog. Jag har studerat sekter utifrån olika perspektiv och samlat kunskap och erfarenhet från såväl avhoppare som aktiva medlemmar, anhöriga och sjukvården. Jag ser framemot att dela min kunskap med dig, och lyssna till dina reflektioner. Välkommen!

Kursledare

Hanna Fagerberg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Tid
09 mar 2021 - 30 mar 2021
Ti 18:00 - 20:15
Tillfällen
4
Studietimmar
12
Kurs-ID
1090459
Pris
Ordinarie pris:
1475kr
Med rabatt:
1106 kr
Kan ej kombineras med andra erbjudanden.