Det är många som har älskat folksagor under sin barndom. Själv har jag älskat dem i hela mitt liv. Så småningom övergick fascinationen i funderingar. Snart upptäckte jag att det är inte bara hos mig sagorna väcker frågor.
Varifrån kommer dessa berättelser ursprungligen, varför berättas de om och om igen under hundratals år? Var folksagans roll bara underhållande eller hade hon en viktigare funktion än så?
Hur kunde det hända att vissa sagomotiv och t o m hela sagor har vandrat över hela jordklotet i form av muntliga berättelser? Vad hände med sagan när den under 16-hundra talet började bli uppmärksammat och nerskriven av lärda samlare?
Möt Sveza Daceva Filipova, litteraturvetare, fil dr i etnologi och författare.
Hennes doktorsavhandling är en tvärvetenskaplig forskning kring sagomotiven i de olika versioner och varianter av den välkända indoeuropeiska folksagan ”Styvmodern, dottern och styvdottern”.
Strömstad akademi erbjuder sedan 2008 aktiva forskare en akademisk hemvist, som gör det möjligt att fortsätta forska efter 67 års ålder. Akademins drygt 100 medlemmar, både äldre och yngre, skapar tillsammans en gedigen kunskapsbank av vetenskaplig kompetens och beprövad erfarenhet inom humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknologi och medicin.
Föreläsningen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet, Strömstads Akademi och Bohusläns museum.
Föreläsningen arrangeras med stöd av Folkuniversitetsföreningen.
OBS! Begränsat antal platser. Anmälan krävs.
Med reservation för ändringar.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Trollhättan