Läsecirkel facklitteratur

Plats Örebro

För att delta i denna studiecirkel krävs medlemskap i Örebro Senioruniversitet. Första dag för anmälan är onsdagen den 15 december.

Boka kursen nu

Boka gärna reservplats på denna kurs. Om det blir många bokningar så dubbleras kursen så alla kan gå.

Vi samlas kring olika böcker och diskuterar deras innehåll. Inriktningen är facklitteratur såsom historia, biografier, miljö och andra aktuella nutidsfrågor. Deltagarna fattar gemensamt beslut om terminens böcker.
Vi har en administratör som sköter lokaler och annat praktiskt, annars är det deltagarna själva som väljer vilka trådar som kan dras i för en givande diskussion.

Vi människor är landvarelser. När vi närmat oss eller tvingats ta hänsyn till vatten- och havsvarelser har vår kunskap om dem gradvis ökat. Men inte i någon rät och vetenskaplig linje, utan med stora portioner osäkerhet, missuppfattningar och övertro. I en bok med titeln Vattenvarelser och undertiteln en kulturhistoria lotsar oss Jakob Christensson genom denna resa utifrån tolv olika djurarter. Vi får bl.a. stifta närmare bekantskap med alltifrån valen (som lämpligt nog får ta störst plats) över krokodilen, hajen och bläckfisken till blodigeln. Ansatsen är som nämnts kulturhistorisk, d.v.s. fokuserar på människans förhållande till djurarterna, men här finns plats för också andra aspekter som ekonomi, medicin och geologi.

Boken Vattenvarelser (Bladh by Bladh förlag, 2021) ska deltagarna ha skaffat och läst inför det första mötet. Då kommer vi också att diskutera vilka tre ytterligare böcker som vi skall läsa under våren.

PS! Boken är både kunskapshöjande och lätt roande. Kanske en bra julklapp och ett lästips under stundande helger!

Vid frågor kontakta Ulf Jorner, 0706-61 66 55 eller Åke Olofsson, 0706-36 60 55.

Kursledare

Ulf Jorner

Har du frågor?

Kontakta Ulf Jorner

ulf.jorner@gmail.com

Tid
24 jan 2022 - 25 apr 2022
Må 14:00 - 16:15
Tillfällen
4
Plats
Drottninggatan 38, 70223 Örebro
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
1120484
Pris
200 kr