Föreläsning - Trädgårdsdjur- Myllret & mångfalden

Plats Växjö

Kultur kan vara både sådant som präglar vårt samhälle, som seder och tankar, men det kan också vara till exempel konst, litteratur och teater.

Trädgårdsdjur – Myllret och mångfalden som växterna älskar

Trädgårdsdjur är alla de som kryper, surrar, flyger och kvittrar i din trädgård. Bin och andra insekter som pollinerar fruktträden så de bär frukt. Nyckelpigor, blomflugor, getingar, fåglar, grodor, fladdermöss och igelkottar håller skadedjuren i schack. Maskar och gråsuggor omvandlar visset skräp till näringsrik jord och förser dina blommor med näring. När vi anlägger och pysslar i våra trädgårdar har vi oftast våra egna önskningar i åtanke. Men även trädgårdsdjur har önskemål: de vill kunna söka skydd, ta hand om sina ungar och hitta föda.

I det här fördraget får du inspiration, kunskap och idéer för att göra din trädgård till en oas för så många arter som möjligt. Med rätt planering kan du och trädgårdsdjuren trivas och frodas i trädgården tillsammans och öka den biologiska mångfalden. Det är bra för både dig och naturen.

Marie Dacke är professor i sinnesbiologi vid Lunds universitet och forskar om hur djur ser och navigerar. Under mer än tio år har hon svarat på allmänhetens frågor om livet i deras trädgård i TV-programmet Studio Natur. Gräsmattan i hennes trädgård byttes nyligen mot en sedummatta som skalbaggarna, spindlarna och bina tycker om. Hon är en av författarna till boken Trädgårdsdjur (2020) och gav i April i år även ut boken Taggad att leva.

Arrangemanget är en del av det läsfrämjande projektet Odla läsglädje. Projektet pågår under skördetid, augusti-oktober och handlar om läsglädje till natur, odling och hållbar mat.

Har du frågor?

Kontakta Millaray Navarrete

millaray.navarrete@folkuniversitetet.se

Tid
21 okt 2021 - 21 okt 2021
To 18:15 - 19:45
Tillfällen
1
Plats
Lineborgsplan 11, 35233 Växjö
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
1112130
Pris
0 kr