Italien - historien, kulturen och livet

Plats Umeå

Är du intresserad av Italien? Då är detta kursen för dig! Lär dig om romarriket, renässansen och fascismens uppkomst. Men även hur människor i Italien lever idag.

Boka kursen nu
Här erbjuds en bred kunskap där vi behandlar historiska frågor om romarriket, renässansen och fascismens uppkomst men även hur människor i Italien lever idag.

Kulturen och religionen spelar en stor roll i dagens Italien och icke minst den nya påven som satt prägel på ämbetet. Och naturligtvis kan vi inte ha en studiecirkel om Italien utan att beröra teman mat, vin och ge tips på turistpärlor som finns spridda runt om i landet.

Finns dessutom intresse bland deltagarna så kan vi diskutera andra frågor som är specifika för landet, så som maffians roll eller passion för fotboll och mode.

Under kursens totalt sju tillfällen kommer följande ämnen att beröras:
1. Genomgång av kursinnehåll, presentation av deltagarna, kort basinformation om Italien.
2. Historien från Romarriket fram till renässansen och de italienska statsstaterna.
3. Fascismens uppkomst, dagens politik i Italien.
4. Religionen och påvens roll.
5. Kultur, film, litteratur, kulturhistoria.
6. Hur lever man i dagens Italien, skolgång, socialförsäkringar, levnadsstandard mm.
7. Mat och vin, turisttips, varför resa till Italien.

Schema:
Torsdagar, en gång i månaden kl. 18.30-20.30:
12 november 2020
10 december 2020
14 januari 2021
11 februari 2021
11 mars 2021
15 april 2021
13 maj 2021.

Ledare:
Jan Bergmark är italiensk honorärkonsul i Umeå och har rest mycket i Italien. Han har varit styrelseledamot i Italienska föreningen i Umeå sedan dess begynnelse och har under flera år undervisat om Italien.

Till flera av träffarna inbjuds externa föreläsare med specialkunskap inom ämnesområdet.

På grund av Coronapandemin så har vi ett begränsat antal deltagarplatser på denna kurs till max 12 personer. Vi håller till på en yta där möjligheten till avstånd finns.

Välkommen med din anmälan!

Jan Bergmark

Kontakta Peter Wester