Egyptiska hieroglyfer 2

Plats Stockholm

Fortsättningskurs, termin 2 i att lära sig tyda egyptiska hieroglyfer. Kursen ges via distans , mötesverktyget zoom. Instruktioner angående zoom kommer du att få av din lärare

Boka kursen nu

Följande lördagar är det kurs: 4/4, 18/4,2/5,9/5,23/5

Varje tillfälle har 3 lektioner med 15 minuters paus.

Målgrupp

Allmänintresserade som vill prova på ett forntida skriftspråk eller lära sig mer om det gamla Egypten

För att kunna tillgodogöra sig innehållet behöver deltagaren ha grundläggande kunskaper om hieroglyfskriften motsvarande ”Egyptiska hieroglyfer 1” Det går bra att kontakta kursledaren carolin.johansson@folkuniversitetet.se om man är osäker på kursens nivå. Obs, kursmaterialet är till stor del på engelska.

Syfte

Att tillämpa och utveckla grundläggande kunskaper om den egyptiska hieroglyfskriften och att bygga på den förståelse om den faraoniska kulturen och tankevärlden som de skriftliga exemplen ger.

Mål

Att med stöd av teckenlista och ordlista kunna uttolka kortare textavsnitt och en fördjupad förståelse av textens funktion och det sammanhang som inskrifterna förekom i.

Beskrivning/innehåll

I de egyptiska hieroglyferna förenas ord och bilder i en närmast magisk kombination. Skriftsystemet uppkom ca 3000 f Kr och kom att användas under mer än tre tusen år för allt från religiösa texter till administration, privata brev och sagor. Mängder av inskriptioner har överlevt tidens tand och kan idag ge oss en ovärderlig insikt i de gamla egyptiernas föreställningsvärld

.

Skriften är mycket raffinerad och att läsa hieroglyfer är både klurigt och roligt, inte helt olikt hur man gör för att lösa en rebus men att lära sig grunderna är inte så komplicerat som man kanske först kan tro. De hundratals tecknen är alla små bilder som i sig berättar för oss om Nildalens människor, djur, natur och kultur. Tillsammans bär de ljud och idéer som i en finurlig kombination låter de gamla egyptierna tala till oss över årtusendena.

I denna kurs får vi på ett okomplicerat sätt närma oss hieroglyfskriften och det kulturella sammanhang den förekom i. Vi varvar teori med praktiska övningar och lägger ner mycket tid på att diskutera exemplens bakgrund och betydelse. Vi fokuserar på praktisk förståelse och arbetar med enkla exempel från riktiga föremål.

Arbetssätt

Introduktion, bakgrund och teori presenteras av kursledaren. Tillsammans gör vi sedan praktiska övningar med exempel från kursmaterialet. Vi diskuterar löpande betydelse och sammanhang för en fördjupad förståelse av den fornegyptiska kulturen. I möjligaste mån justerar vi innehåll och takt efter kursdeltagarnas önskemål. Kursen avslutas med en visning i Medelhavsmuseets Egyptenutställning där vi testar våra nya kunskaper på några av föremålen i utställningen.

Studiematerial

Egyptian Hieroglyphs for Complete beginners av Bill Manley. Thames & Hudson Ltd, London (2012).+ utdelat material. Vi kommer preliminärt att hinna arbeta med den andra halvan av kursboken under denna kurs.

Frågor angående kursen, kontakta

carolin.johansson@folkuniversitetet.se

Kursledare

Carolin Johansson

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
04 apr 2020 - 30 maj 2020
Lö 10:00 - 12:30
Tillfällen
6
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
18
Kurs-ID
1048510
Pris
2300 kr