500 år med Svenska Akademiens ordbok – från a till öxla

Plats Stockholm

Svenska Akademiens ordbok är klar – efter 140 år! SAOB sträcker sig från bokstaven A till öxla. Christian Mattsson, redaktionschef för Svenska Akademiens ordbok, berättar om detta stycke kulturhistoria och illustrerar med anekdoter och språkexempel som går tillbaka till Gustav Vasas tid.

Boka nu

Innehåll

När Svenska Akademien grundades 1786 togs ett beslut om att ta fram en ordbok. Här ger redaktionschef Christian Mattsson en initierad inblick i arbetet med SAOB och låter oss titta in ordbokens kuriosakabinett som rymmer sällsamma ord och uttryck från tidigare sekler. Han berättar även om arbetet med uppdateringen av en av världens mest anrika ordböcker. 

Det sista bandet skickades till tryck i oktober och publicerades 20 december i samband med Svenska Akademiens högtidliga sammankomst.

– Det känns mäktigt att avsluta något som påbörjats så många generationer tidigare, säger redaktionschefen Christian Mattsson.

SAOB är en historisk ordbok som beskriver så gott som alla ord i skriven svenska från 1521 till idag. Det viktigaste utgångsmaterialet för SAOB är mer än 8 miljoner språkprov som samlats in sedan 1880-talet, de utgörs av citat ur cirka 24 000 tryckta och otryckta källor – de äldsta från 1500-talet.

Ordboken vänder sig till personer med ett ord- och språkintresse, till språkforskare och författare av andra ordböcker, till historiker, släktforskare och andra som kan behöva hjälp vid läsning av äldre texter.

Föreläsare

Christian Mattsson, redaktionschef SAOB.

 

 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
16 maj 2024 - 16 maj 2024
Torsdag
Antal tillfällen
0
Första tillfället
tor 16 maj 2024 kl 18:00-19:45
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
112501
Pris
200 kr