Musikbranschen - grundläggande

Plats Jönköping

Vill du få större inblick i hur musikbranschen fungerar? Här får du praktiska tips och råd om fördelningen av pengar, ersättningar och annan nödvändig inforrmation. Bra att veta om t.ex. upphovsrätt, skivkontrakt, förlagsavtal!

Boka kursen nu

Vill du lära dig mer om musikbranschen och vad du behöver veta innan du skriver avtal? Vi går igenom hur branschen arbetar och hur t.ex. musikförlags- och skivbolagsavtal är uppbyggda.

Målgrupp

Den här kursen passar dig som är t.ex. musiker, låtskrivare, artist, producent eller för dig som är intresserad av musikbranschen.

Mål

Målet med kursen är att du får mer kunskap om hur musikbranschen och upphovsrätten fungerar. Du får en förståelse över dina ekonomiska rättigheter samt skyldigheter över din samt andras musik.

Innehåll

Under kursen kommer vi att gå igenom olika delar av musikbranschen. Vi redogör olika begrepp och arbetssätt över musikbranschen på nationell samt internationell nivå.
  • Upphovsrätten och STIM/NCB samt SAMI:s arbete. Grundläggande genomgång av upphovsrätten.
  • Vad gör ett skivbolag och vi går igenom masterrättigheter samt IFPI.
  • Vi tittar på förlags- och skivkontrakt. Finns det bra eller dåliga avtal?
  • Hur event/live fungerar i musikbranschen.
  • Streamingtjänster och dess avtal
  • Hur ser framtidsutsikterna ut i musikbranschen?

Studiematerial

Kursledarna använder eget material och visar upp avtal. Varje deltagare får ett kompendium och får inte delas eller kopieras.

Kursledare

Kursledarna har båda arbetat över 10 år i musikbranschen på t.ex. SAMI och STIM.

Li Fernström

Li har arbetat med upphovsrätt på SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) mellan 2009-2018. Hon har superkoll på administration av musikrättigheter och gillar att diskutera de utmaningar som många artister oftast ställs inför och som många av dem tycker är tråkigt.

Många artister, eller andra kreatörer, tycker att all administration kring deras musik tar tid och ibland tycker en del att det är svårt eftersom ingen har förklarat för dem vad de ska göra. Detta är Li en expert på att förklara.

Hon studerade på Music & Event Management och gick ut högskolan med utmärkelsen som Årets student 2008.

Li Fernström

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst I Jönköping

info.jonkoping@folkuniversitetet.se

Tid
30 sep 2020 - 04 nov 2020
On 18:30 - 20:00
Tillfällen
6
Plats
Skolgatan 25 B, 55316 Jönköping
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
1076136
Pris
1250 kr