Forskaren som aktivist: Kriget om litteraturen

Plats Göteborg

Möt litteraturvetarna Åsa Arping, Sven Anders Johansson och Johan Lundberg i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang.

Vissa säger sig vara aktivister, andra anklagas för att vara det. Men vad innebär forskarens samhällsengagemang? Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den utveckla forskningen? Vad krävs för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

Litteraturvetenskap är inte ett trött forskningsområde där gamla stofiler ägnar ändlösa timmar åt estetiska hårklyverier och bortglömda versmått. Tvärtom befinner sig litteraturen i det så kallade kulturkrigets epicentrum där debattvågorna går höga. Möt litteraturforskarna och de ständiga debattörerna Åsa Arping, Sven Anders Johansson och Johan Lundberg i Forskaren som aktivist – samtalsserien som problematiserar och belyser forskares samhällsengagemang och personliga drivkrafter.

Medverkande

Åsa Arping är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon intresserar sig för frågor om genus och klass, och är inte rädd för att sticka ut hakan i debatten, till exempel i frågor om humanioras kris och akademisk frihet.

Sven Anders Johansson är litteraturkritiker och sedan 2021 litteraturredaktör på den oberoende socialdemokratiska tidningen Aftonbladet. Vid sidan om dessa uppdrag är han professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet.

Johan Lundberg är docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, och tidigare redaktör för den partipolitiskt oberoende vänsterkritiska tidningen Axess. Han betraktar sig som kulturkonservativ och är starkt kritisk mot såväl den svenska ”kulturvänstern” som identitetspolitiken. Academic Rights Watch har hävdat att han utsatts för diskriminering och nekats en befordran till professor som följd av sin kritik mot vissa litteraturteoretiska perspektiv och trender.

Samtalsledare

Lena Ulrika Rudeke, verksamhets- och programansvarig, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet

Arrangeras av Folkuniversitetet och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.

Plats: Göteborgs Litteraturhus

Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.

Med reservation för ändringar.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
06 sep 2022 - 06 sep 2022
Ti 19:00 - 20:30
Tillfällen
1
Plats
Heurlins plats 1, 41301 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1145928
Pris
0 kr