Guide i Göteborg

Plats Göteborg

Marknadsföringen av Göteborg som turiststad har varit lyckosam och det innebär att behovet av auktoriserade guider periodvis är mycket stort.

Boka kursen nu

Utbildningen ger dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att bli en professionell guide men är också en bra grund för övrigt arbete inom Göteborgs besöksnäring. Du får kunskap om evenemangsstaden Göteborg, dess historia, arkitektur, näringsliv och utveckling.

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att avlägga prov för att bli auktoriserad guide i Göteborg. Som auktoriserad Göteborgsguide har du möjlighet att arbeta med mycket varierande uppdrag i staden och dess omgivningar.

Omfattning

Utbildningen äger rum på sju helger, lördagar och söndagar kl.10 – 17.

Preliminära datum 2022-2023:

 • 15-16 okt 2022
 • 12-13 nov 2022
 • 10-11 dec 2022
 • 14-15 jan 2023
 • 11-12 feb 2023
 • 11-12 mar 2023
 • 15-16 apr 2023

Vid studiebesök och praktiska övningar i buss kan tiderna ändras. Deltagarna bör räkna med ytterligare tid för självstudier och studiebesök.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som skulle vilja bli auktoriserad guide i Göteborg. Det är en fördel om du tidigare har arbetat som guide/reseledare eller inom turistnäringen och har erfarenhet av presentationsteknik, men det är inget krav.

 • Du ska vara allmänbildad, utåtriktad och service-minded.
 • Du ska ha gymnasiekompetens eller motsvarande.
 • Du ska ha goda kunskaper i svenska. Du behöver också goda kunskaper i engelska eftersom en del av guidningarna som ges under kursen hålls på engelska. För att bli auktoriserad guide på annat/andra språk än ditt modersmål krävs ett intyg som visar på motsvarande nivå C1 i detta/dessa språk. Du kan göra C1-test via Folkuniversitetet eller annan anordnare som ger sådana test. Intyget får inte vara äldre än 5 år.

Mål

Efter godkänd utbildning ska du ha tillräckliga kunskaper för att kunna genomgå det praktiska provet för att bli auktoriserad guide i Göteborg.

Innehåll

 • Göteborgs historia, arkitektur och geografi
 • Samhällskunskap Göteborg – industri, näringsliv, samhälle mm
 • Guidning i buss/i klassrum
 • Stadsvandringar
 • Planering, bemötande, service och säkerhet
 • HLR utbildning
 • Presentationsteknik och storytelling
 • Eget företagande
 • Studiebesök

  Auktorisationsprov

  Efter godkänd utbildning har du möjlighet att anmäla dig till auktorisationsprovet hos Göteborg & Co. Med godkänd utbildning avses:

 • Minst 75 % närvaro på utbildningen
 • Godkänt på det skriftliga provet
 • Godkänt på de praktiska övningarna i buss och minst 75 % närvaro på övningstillfällena
 • Godkänd presentation av egen vandring
 • Genomförda obligatoriska studiebesök
 • Deltagande på HLR-kursen (ingår i utbildningen)


  Auktorisationsprovet innebär att du guidar upp i buss*. Provet kostar 650:- plus moms. Klarar du uppguidningen blir du auktoriserad stadsguide och kan börja arbeta med en gång. Göteborg & Co utfärdar ett auktorisationsintyg. Som stadsguide arbetar du på frilansbasis och det är vanligt att uppdragsgivarna kräver F-skatt (eget företag).

  Vid auktorisationsprovet hos Göteborg & Co genomförs även en validering av en yrkesbedömare från Sveriges Guideförbund (SveGuide). Valideringen ger dig möjlighet att erhålla en nationell certifiering som komplement till den lokala guideauktorisationen genom Göteborg & Co. Den är en förutsättning för att sedan kunna söka en guidelegitimation, genom SveGuide, för användning i utförandet av guideyrket. Sveriges Guideförbund (SveGuide) ansvarar idag för den nationella certifieringen. I kostnaden (990:-) för den nationella certifieringen ingår ett kostnadsfritt medlemskap i SveGuide under det första medlemsåret samt intyg och guidelegitimation.

  I den nationella certifieringen ingår också en validering av en stadsvandring, Denna stadsvandring görs efter Göteborg & Co:s auktorisationsprov. En förutsättning för att erhålla en guidelegitimation är att man blir godkänd på både auktorisationsprovet och denna stadsvandring.

  *auktorisationsprovet kan utföras på annat sätt vid pandemi eller annan oväntad eller oförutsägbar händelse

  Arbetssätt

  Teoretiska genomgångar varvas med många studiebesök och praktiska övningar.

  Kursledare

  Huvudläraren är Birgitta Ekesand. Flera av våra övriga kursledare är auktoriserade Göteborgsguider med mångårig erfarenhet av guidning i och kring Göteborg.

 • Kursledare

  Birgitta Ekesand

  - Att jobba som guide är ett fantastiskt roligt arbete där du får möjlighet att träffa människor från många olika nationaliteter.

  Birgitta Ekesand är en van guide som behärskar spanska, portugisiska, spanska, engelska och svenska, vilket innebär många olika guideuppdrag  för många olika beställare.

  Birgitta är uppvuxen i Argentina och Brasilien. På 1970-talet började hon som guide och transfervärdinna när Svenska Amerika Linjens båtar Gripsholm och Kungsholm lade till vid Amerikaskjulet i Göteborg. Efter detta arbetade hon på både Portugals och Amerikanska Generalkonsulaten i Göteborg samt på Amerikanska ambassaden under många år.

  År 2007 återupptog Birgitta sitt guidande och har sedan dess jobbat med att guida vid kryssningsanlöp, genomfört olika typer av vandringar samt hållit i smakvandringar och restaurangguidning. Hon arbetar också som guide på Volvo Museum där hon bland annat ansvarar för Volvos VIP-kunder från Sydamerika.

  - Utbildningen på Folkuniversitetet har utexaminerat ett antal guider som numera är aktiva och har fått ett nytt yrke. Jag har arbetat som ansvarig huvudlärare i flertalet år och det är lika roligt varje år att ta emot en ny grupp som valt att genomföra denna utbildning. Välkommen du också!

  Gunilla Kristén

  Jag heter Gunilla Kristén och har undervisat i svenska som främmande språk i över 20 år. Oavsett vilken språknivå jag undervisar på är mitt arbete alltid lika givande, utvecklande och intressant. Språket är nyckeln till framgång både i arbetet och i privatlivet. Att hjälpa människor förbättra sitt språk genom att vägleda, stötta och entusiasmera är ett betydelsefullt arbete och ett sant nöje.

  Efter många år utomlands, bland annat som platschef och guide för skandinaviska researrangörer, har jag berikats med interkulturell kompetens. Att träffa människor från olika kulturer är intressant, lärorikt och roligt. Jag är auktoriserad Göteborgsguide och inkluderar gärna information om Göteborgs historia, kulturliv och sevärdheter i undervisningen.

  Språkundervisning handlar om att både ge och ta. Min ambition är att tillsammans med kursdeltagarna skapa en stimulerande studiemiljö med stort engagemang.

  Hjärtligt välkommen!

  Gunilla Kristén är lärare i svenska på Folkuniversitetet i Göteborg

  Joel Landberg

  – Eftersom allt kan sägas på mer än ett sätt är varje beskrivning av världen ett ställningstagande. Därför är retoriken så viktig.

  Joel Landberg är språkvetare, copywriter och kursledare i retorik. Han bloggar på omretorik.se

  Joel Landberg

  Har du frågor?

  Kontakta Folkuniversitetet Göteborg språk. Tel: 031 - 10 65 10

  kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

  Tid
  15 okt 2022 - 16 apr 2023
  Lö 10:00 - 17:00
  Sö 10:00 - 17:00
  Tillfällen
  14
  Plats
  Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
  Visa på karta
  Studietimmar
  112
  Kurs-ID
  1135673
  Pris
  14500 kr