Kursinnehåll
I renässansens och barockens måleri slog motivmöjligheterna ut i full blom. De gamla mästarna - både män och kvinnor - fick nya verktyg för sina visuella berättelser allteftersom oljemåleriet som medium utvecklades. Tillsammans med kyrkans mer liberala syn på konsten gav detta förutsättningar för ett nytt symbolspråk fullt av ledtrådar. I vår samtid kan konstverken från tiden vara svårlästa. I den här kursen gläntar vi på dörren till denna smått gåtfulla värld.
- lär känna renässansens och barockens måleri
- hitta och tolka symboler och ledtrådar
- kyrkans och samhällets påverkan på konsten
Kursupplägg
Föreläsningar varvat med gemensamma diskussioner.
Förkunskaper
En kurs för dig som kan grunderna inom konsthistoria och vill lära känna renässansens och barockens konstvärld. Är du nybörjare rekommenderar vi att du börjar med kursen Konsthistoria grund.
Material
Kursledaren delar material under kursen. Frivillig extralitteratur ingår inte i avgiften.
Kursledare
Kristina af Klinteberg
”Konsthistoria är mer än bara stilar och epoker. Det är en berättelse om människans visuella spegling av sin tid och sina tankar. Det är också en arena där vi kan studera samhälle, normer och värderingar i ständig utveckling.”
Kristina af Klinteberg är kultur- och konstvetare med studier från universiteten i Lund, Uppsala och London. Hon är också författare och en engagerad föreläsare som vill koppla våra visuella upplevelser till ord och till den känslomässiga upplevelse som konst kan ge. Att utveckla seendet, hitta paralleller mellan forna tider och det som finns omkring oss i dag tycker hon är särskilt relevant att föra in i undervisningen. Annars brinner hon lite extra för konstföremål samt makt- och praktsymboler i porträtt från tidigmodern tid.
På Folkuniversitetet undervisar Kristina i konsthistoria och specialkurser kring konst. I hennes kurser får ni de stora huvuddragen i olika perioder, ni får se exempel på bildkonst, skulptur och arkitektur samt diskutera egna tankar och tolkningar utifrån egna vinklar.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Malmö