Konsthistoria grund

Plats Malmö

En snabbkurs i konsthistoria i Malmö – lär dig grunderna i den västerländska konsthistorien och vad som format den. Få mersmak för ett ämne som varit mer avgörande för vårt samhälles utveckling än du kanske tror!

Boka nu

Kursinnehåll

På denna kurs får du ta del av en komprimerad tidslinje över västvärldens konsthistoria. Vi går igenom antiken, medeltiden, epokerna under 1500–1700-talet och den moderna konsthistorien från 1800- till 2000-talet. Fokus ligger på epokerna fram till efterkrigstiden. Du får en överblick av epoker och stilar under de olika tidsperioderna och kopplar dem till varandra och sina samtida förutsättningar. 

Du får beröra frågor som varför västvärlden är i fokus i den konsthistoria vi känner till idag och vad som format konsten. Tillsammans diskuterar vi begreppen konst, historia och historieskrivning.

Fokus för kursen är den visuella konsten som skapats från antiken till idag. Du får exempel på och får diskutera betydelsefulla verk och konstnärskap som påverkat och påverkats av samtida och historiska strömningar. Kursen ger en övergripande bild av konsthistoria ur flera perspektiv.

  • den västerländska konsthistoriens epoker från antiken till idag
  • stilbildande verk och konstnärer
  • historiska strömningar
  • hur skrivs konsthistoria och av vem
  • konsthistoriens återkommande teman och motiv

Kursupplägg

Föreläsningar varvat med gruppdiskussioner.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Material

Kursledaren delar material under kursen. Frivillig extralitteratur ingår inte i avgiften.

Kursledare

Kristina af Klinteberg

”Konsthistoria är mer än bara stilar och epoker. Det är en berättelse om människans visuella spegling av sin tid och sina tankar. Det är också en arena där vi kan studera samhälle, normer och värderingar i ständig utveckling.”

Kristina af Klinteberg är kultur- och konstvetare med studier från universiteten i Lund, Uppsala och London. Hon är också författare och en engagerad föreläsare som vill koppla våra visuella upplevelser till ord och till den känslomässiga upplevelse som konst kan ge. Att utveckla seendet, hitta paralleller mellan forna tider och det som finns omkring oss i dag tycker hon är särskilt relevant att föra in i undervisningen. Annars brinner hon lite extra för konstföremål samt makt- och praktsymboler i porträtt från tidigmodern tid.

På Folkuniversitetet undervisar Kristina i konsthistoria och specialkurser kring konst. I hennes kurser får ni de stora huvuddragen i olika perioder, ni får se exempel på bildkonst, skulptur och arkitektur samt diskutera egna tankar och tolkningar utifrån egna vinklar.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Malmö

kundservice.syd@folkuniversitetet.se

Kursperiod
2 sep 2024 - 30 sep 2024
Måndag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
mån 2 sep 2024 kl 17:30-19:45
  • mån 9 sep 2024 kl 17:30 - 19:45
  • mån 16 sep 2024 kl 17:30 - 19:45
  • mån 23 sep 2024 kl 17:30 - 19:45
  • mån 30 sep 2024 kl 17:30 - 19:45
Plats
Regementsgatan 4, 21142 MALMÖ
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
409111
Pris
2195 kr