Kursinnehåll
Med ett normkritiskt perspektiv lyfter vi upp återkommande teman inom konsthistorien, från historisk tid till idag. Vi utforskar konsthistorien ur olika perspektiv och undersöker vilka förutsättningar som har påverkat konst och visuell kultur genom tiderna.
Vi tittar på konst och fördjupar oss i olika praktiker, epoker, motiv och historier för att lära oss mer om konstens historia och samtid. Genom att undersöka hur konsthistorien är konstruerad och vad som rekonstrueras inom den, lär vi oss att se konst på nya sätt!
Vi undersöker tillsammans konstens historier och berättelser, hur dessa har förts vidare och spridits. Genom föreläsningar, diskussion och grundliga bildanalyser undersöker vi konsten, dess historia och förutsättningar. Vi går in på djupet och tittar närmare på hur politik och kultur har påverkat konsten och närmar oss specifika verk som vi studerar i detalj.
Under kursen kommer ni bland annat beröra dessa ämnen:
- Institutionalisering - hur påverkas föremål av den miljö i vilken de finns? Vad är det som gör att vissa ting betraktas som konst eller hantverk?
- Konstnärskap utanför kanon - vilka konstnärer har glömts bort eller förbisetts under historien? Vi lyfter fram konstverk eller konstnärer som hamnat utanför kanon, av en eller annan orsak.
- Den normbrytande kroppen i konsten - kroppen är ett återkommande motiv i konsten, men också ett verktyg att använda sig av som konstnär.
- Film, fotografi och digitala tekniker – vi tittar på konst genom film, fotografi och annan teknik. Hur har dessa tekniker påverkat konstvärlden och hur kan mediet kan påverka innehållet i konsten?
- Digitala tekniker och konst - hur påverkas konstvärlden av att omvärlden i allt större grad digitaliseras?
- Performance och scenkonst – vad händer när konsten bryter sig ur ramen och istället utgörs av happenings och upplevelser?
Målgrupp
För dig som redan har grundläggande kunskaper om konsthistoria. Om du är nybörjare på konsthistoria rekommenderar vi istället kursen Konsthistoria grund.
Kursledare
Anni Reponen
”När man lär sig språk och konst, finns det en viktig regel. Man ska inte vara rädd för att göra små fel, bara man kan göra sig förstådd och vara öppen för att utvidga sin kunskap.”
Jag är en finsk internationell polyglott och konstälskare som är född och uppvuxen i Finland, men sedan dess har jag bott i tre olika länder: Finland, Spanien och nu Sverige. Jag har studerat konstvetenskap och litteratur på Universidad Complutense de Madrid och Stockholms universitet, där jag specialiserade mig i nutidskonst och konstkritik.
Jag har alltid varit intresserad av olika språk, när jag inte undervisar i kurser på Folkuniversitetet arbetar jag som översättare och konstkritiker på finska, spanska och engelska. Hur som helst är jag sugen på att ta min karriär till olika länder och därför har jag arbetat inom konst i Venedig, Madrid och Helsingfors.
På Folkuniversitetet undervisar jag konstvetenskap och finska. I mina kurser är öppna samtal och tal lärandets hjärta. Jag vill motivera alla att använda sin kunskap både i konsten och språket från kursens början.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Malmö