Introduktion till den abstrakta konsten

Plats Malmö

En intensivkurs om den abstrakta konstens ursprung. Under kursen kommer du att lära dig om västerländskt abstrakt måleri och konstnärer som till exempel om Hilma af Klint, Wassily Kandinsky och Piet Mondrian.

Boka kursen nu

Kursinnehåll

  • den abstrakta konstens ursprung i Europa samt abstrakt måleri i USA
  • samband med europeiska konströrelser som Avant-Garde, De Stilj och Bauhaus
  • vem definierar skillnaden mellan figurativt och abstrakt måleri?
  • av vem skrivs konsthistoria och vem var den första abstrakta målaren egentligen?

Vad är abstrakt konst? På den här kursen, kommer du att lära dig om den abstrakta konstens ursprung under 1900-talet och vilka som var dess grundare. Kursen fokuserar på Europa och USA.

Kursen fokuserar på konstnärer som Wassily Kandinsky, Piet Mondrian, Hilma af Klint, Grace Hartigan och Jackson Pollock. Rörelser som the New York School, europeiska Avant-Garde, Bauhaus och De Stilj kommer diskuteras.

Du får också insyn i den abstrakta konstens andliga historia och dess relation till synestesi, hur två sinnen samarbetar. Du kommer också diskutera skillnaden mellan figurativ och abstrakt konst.

Målgrupp

För dig som är intresserad att veta mer om 1900-talets konst. Vi rekommenderar att du har någon form av grundvetenskap om konsthistoria. Om du är nybörjare, rekommenderar vi dig vår grundkurs konsthistoria.

Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.

Du når oss på:
046-19 77 00
kurser.syd@folkuniversitetet.se

 

Kursledare

Anni Reponen

”När man lär sig språk och konst, finns det en viktig regel. Man ska inte vara rädd för att göra små fel, bara man kan göra sig förstådd och vara öppen för att utvidga sin kunskap.”

Jag är en finsk internationell polyglott och konstälskare som är född och uppvuxen i Finland, men sedan dess har jag bott i tre olika länder: Finland, Spanien och nu Sverige. Jag har studerat konstvetenskap och litteratur på Universidad Complutense de Madrid och Stockholms universitet, där jag specialiserade mig i nutidskonst och konstkritik.

Jag har alltid varit intresserad av olika språk, när jag inte undervisar i kurser på Folkuniversitetet arbetar jag som översättare och konstkritiker på finska, spanska och engelska. Hur som helst är jag sugen på att ta min karriär till olika länder och därför har jag arbetat inom konst i Venedig, Madrid och Helsingfors.

På Folkuniversitetet undervisar jag konstvetenskap och finska. I mina kurser är öppna samtal och tal lärandets hjärta. Jag vill motivera alla att använda sin kunskap både i konsten och språket från kursens början.

Anni Reponen

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Malmö

regionsyd@folkuniversitetet.se

Kursperiod
17 jan 2023 - 31 jan 2023
Tisdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
tis 17 jan 2023 kl 18:00-19:30
  • tis 24 jan 2023 kl 18:00 - 19:30
  • tis 31 jan 2023 kl 18:00 - 19:30
Plats
Regementsgatan 4, 21142 MALMÖ
Visa på karta
Studietimmar
6
Kurs-ID
400069
Pris
945 kr