Konsthistoria ur olika perspektiv

Plats Malmö

En kurs om att se konst, konstruktioner och rekonstruktioner. Utforska konsthistorien, lär dig om olika konstformer och placera dem i ett historiskt sammanhang.

Boka nu

Kursinnehåll

Med ett normkritiskt perspektiv lyfter vi upp återkommande teman inom konsthistorien, från historisk tid till idag. Vi utforskar konsthistorien ur olika perspektiv och undersöker vilka förutsättningar som har påverkat konst och visuell kultur genom tiderna.

Vi tittar på konst och fördjupar oss i olika praktiker, epoker, motiv och historier för att lära oss mer om konstens historia och samtid. Genom att undersöka hur konsthistorien är konstruerad och vad som rekonstrueras inom den, lär vi oss att se konst på nya sätt!

Vi undersöker tillsammans konstens historier och berättelser, hur dessa har förts vidare och spridits. Genom föreläsningar, diskussion och grundliga bildanalyser undersöker vi konsten, dess historia och förutsättningar. Vi går in på djupet och tittar närmare på hur politik och kultur har påverkat konsten och närmar oss specifika verk som vi studerar i detalj.

Under kursen kommer ni bland annat beröra dessa ämnen:

  • Institutionalisering - hur påverkas föremål av den miljö i vilken de finns? Vad är det som gör att vissa ting betraktas som konst eller hantverk?
  • Konstnärskap utanför kanon - vilka konstnärer har glömts bort eller förbisetts under historien? Vi lyfter fram konstverk eller konstnärer som hamnat utanför kanon, av en eller annan orsak.
  • Den normbrytande kroppen i konsten - kroppen är ett återkommande motiv i konsten, men också ett verktyg att använda sig av som konstnär.
  • Film, fotografi och digitala tekniker – vi tittar på konst genom film, fotografi och annan teknik. Hur har dessa tekniker påverkat konstvärlden och hur kan mediet kan påverka innehållet i konsten?
  • Digitala tekniker och konst - hur påverkas konstvärlden av att omvärlden i allt större grad digitaliseras?
  • Performance och scenkonst – vad händer när konsten bryter sig ur ramen och istället utgörs av happenings och upplevelser?

Målgrupp

För dig som redan har grundläggande kunskaper om konsthistoria. Om du är nybörjare på konsthistoria rekommenderar vi istället kursen Konsthistoria grund.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Malmö

regionsyd@folkuniversitetet.se

Kursperiod
23 okt 2023 - 13 nov 2023
Måndag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 23 okt 2023 kl 17:30-19:00
  • mån 30 okt 2023 kl 17:30 - 19:00
  • mån 6 nov 2023 kl 17:30 - 19:00
  • mån 13 nov 2023 kl 17:30 - 19:00
Plats
Regementsgatan 4, 21142 MALMÖ
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
403530
Pris
1195 kr