Föreläsningsserie Wien - kejsardömets pärla

Plats Lund

Kurs endast för medlemmar i Lunds Pensionärsuniversitet. Betald medlemsavgift krävs.

Boka kursen nu

Fredrik Zimmerdahl drvier sedan 1996 Zimmerdahl Antiques & Design på Krafts torg i Lund. Handel med antika föremål och förmedlandet av deras intressanta historia är drivkraften för Fredrik. Att välja föremål och efterforska deras originalitet är vad han sysslar med dagligen. Formgivare, tillverkare och proveniens är uttryck som styr urvalet i företagets sortiment såväl som föreläsningarnas innehåll.

Under våren kommer Fredrik att leda en resa till Wien och då berätta om stadens utveckling från den romerska befästningen Vindobona till dagens pulserande storstad. Resan arrangeras av Mejt Resor, där ytterligare information kan fås.

16 januari

Wien - Från Napoleon till Otto Wagner
Ringstrasse fylls med praktbyggnader och storfinansens palats som Postsparkasse, Parlamentet och Palais Ephrussi. Samtidigt målar Gustav Klimt societetens damer.

30 januari
Röda Wien
Europas största kommunala bostadsbolag växer fram och bygger hela kvarter av arbetarbostäder och sociala byggnadsprojekt 1919-1934. Wiens socialdemokratiske borgmästare visar vägen för Sverige och det kommande miljonprogrammet. Per Albin Hanssons regering stöttar det krigshärjade landet. Starka band skapas mellan Stockholm och Wien.

6 februari
Josef Frank - Villor, drömmar och utställningar
På Weissenhofutställningen 1927 i Stuttgart är Frank ensam österrikisk arkitekt. I Wien 1932 är Werkbundsiedlung tänkt att bli Österrikes revansch och markera landet som en estetisk stormakt. Ekonomisk kris och politisk oro skapar turbulens och Sverige får den största vinsten - Josef Frank flyttar till Stockholm!

Lokal: Pingstkyrkans stora sal Stora Södergatan 25. Tid: torsdagar från kl 14.00, prick, till kl 15.00.

Medverkande

Fredrik Zimmerdahl

Har du frågor?

Kontakta Eva Ljunggren

ljunggren1941@gmail.com

Tid
16 jan 2020 - 06 feb 2020
To 14:00 - 15:00
Tillfällen
3
Studietimmar
3
Kurs-ID
1051656
Pris
300 kr