Kursinnehåll
• Forntiden i allmänhet med visst inslag av Nordisk Forntid.
• Antiken – Det antika Grekland och Romarriket.
• Renässansen – Fokus på de stora mästarna Leonardo da Vinci, Michelangelo och Raphael.
• 1700-talets Sverige – Fokus på den gustavianska tiden i Sverige.
Målet med kursen är att ge en översiktlig förståelse för, samt lära sig de viktigaste kännetecknen för ovan nämnda konsthistoriska perioder. Vidare är tanken att ge en större inblick i hur konst och kultur speglar samhället under dessa perioder, och bekanta sig med några av de mest framstående konstverken och material från dessa perioder. I målet ingår också att träna på att analysera konstverk: -Vad avslöjar de om sin tid? -Vilka tekniker och material användes?
Detta får du med dig
Genom denna kurs får du förståelse för konstens evolution genom olika tidsperioder, vilket ger en djupare insikt i konstens betydelse och påverkan. Du kommer att få inblick i det kulturella sammanhang som formade konstverken, du kommer också att utveckla din analysförmåga för att kunna tolka konst på en djupare nivå. Genom att studera konst från forntiden till 1700-talet berikar du ditt kulturarv och får olika perspektiv på konst, detta kan ge dig inspiration till eget skapande och kreativa uttryck. Kursen ger dig en bra grund och förberedelse för framtida studier eller karriär inom konsthistoria.
Övrigt
Varierande undervisningsformer med allt från föreläsning till diskussioner både i helgrupp och mindre grupp om tillfälle ges.
Har du förkunskaper är det självklart jättebra men inga förkunskaper krävs. (Tanken är att på denna kurs, som är översiktlig, få en större allmän kunskap om vad konsthistoria innebär samt lära sig mer om de perioder som behandlas i kursen.)
Det finns inget krav på egen utrustning, men självklart kan ett anteckningsblock och penna vara bra att ha med – analogt eller digitalt för eget bruk.
Kursledare
Mikael Gustafsson
Kursledare inom konsthistoria.
Mikael Gustafsson har en gedigen utbildning och erfarenhet inom undervisning, särskilt i historia, engelska och konstvetenskap. Mikaels stora intresse för konst och musik kommer att genomsyra hela resan genom konsthistorien.
Mikael Gustafsson är en erfaren gymnasielärare som har arbetat inom utbildningssektorn i flera år. Utöver ämnesområden historia och engelska har han också en stark bakgrund inom konstvetenskap då han är utbildad konstvetare med examen från Uppsala Universitet.
Mikaels passion för konst och musik sträcker sig långt tillbaka, och det är något som han alltid försöker förmedla till mina elever. Särskilt fascinerande är han av den gustavianska eran i Sverige.
Mikael Gustafsson älskar språk och har alltid haft en speciell relation till det engelska språket. Passionen för engelska har fört honom över Atlanten för att jobba som au-pair i USA, där fick han lära sig det amerikanska uttalet och leva i det amerikanska samhället.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Falun