Kvinnors arbete för livet- INSTÄLLT!

Plats Sundsvall

Arrangemanget är tyvärr inställt pga. Covid-19

Folkuniversitetet bjuder tillsammans med Sundsvalls kommun in till föreläsning med Annika Forsén.

I fokus för föreläsningen står tjugo kvinnor födda i början av förra seklet och från olika samhällsklasser, arbetsområden och bostadsorter. De berättar om erfarenheter och villkor under uppväxten, i parrelationer, i hemarbete och yrkesliv, och om den egna hälsan. Kvinnornas livshistorier speglas mot samhällsutvecklingen under 1900-talet. Trots stora förändringar i samhället kan mycket av det som den äldre generationen kvinnor berättat om kännas igen av yngre generationer – såsom upplevelser i barnafödande, situationen i förvärvslivet och åldrandet. Det gäller också ansvaret för hushålls-, omsorgs-, och relationsarbetet – i hemmen och i offentligheten – ett arbete som var, och är, nödvändigt för människors välbefinnande och hälsa. Den kunskap för överlevnad som många av de äldre kvinnorna tillägnat sig är fortsatt livsviktig, i vardagen och vid kriser och katastrofer, och behöver omfattas av alla.

Föreläsare

Annika Forssén är docent i allmänmedicin vid Umeå universitet och distriktsläkare i Luleå. Hon har tillsammans med kollegan Gunilla Carlstedt, Stockholm, forskat om kvinnors liv, arbete och hälsa. Under 2018 gav de ut boken ”Arbete för livet. Kvinnor berättar om svenskt 1900-tal” som är en populärvetenskaplig bearbetning av forskningen.

Plats och övrig infomation

Föreläsningen hålls i Tonhallens foajé i Sundsvall. Inträde är 50 kr och då ingår fika.Vi har tagit hänsyn till folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket bland annat innebär begränsat antal deltagare i arrangemanget.

Kontakta Angelina Akdag

info.sundsvall@folkuniversitetet.se