Innehåll
Sverige har nog aldrig varit så illa ute som under det tidiga 1800-talet. Olyckorna kom slag i slag. Kungar mördades och avsattes. Finland förlorades och utanför landets gränser planerade segrarmakterna hur de skulle dela upp resten av Sverige mellan sig. Den nationella självbilden var på sin absoluta botten.
Lösningen skulle bli en figur vi alla känner igen. 1811 bildades det Götiska förbundet med målsättningen att skapa en historisk förebild som kunde inspirera samtidens män att bli bättre. De skulle komma att skapa av en av världens mest livskraftiga stereotyper: bilden av vikingen. En figur designad för att förändra världen och personifiera ideal för hur en man skulle vara.
Vikingens fortsatta historia är en historia om konst, mode, kungligheter, intriger, mord och marknadsföring. Och om historiebruk, källkritik och hur historien ständigt förändras genom ny vetenskap och ny forskning.
Föreläsarna och författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom berättar hur det gick till utifrån sin bok Vikingen. En historia om 1800-talets manlighet. Vi får höra om dem som en gång uppfann bilden av vikingen, varför de gjorde det och hur detta påverkar bilden av historien än idag.
Föreläsarna
Anna Lihammer är doktor i historisk arkeologi och författare. Ted Hesselbom är författare och museichef. Tillsammans har de skrivit boken Vikingen. En historia om 1800-talets manlighet.
Plats
Föreläsningen ges i aulan, Kungstensgatan 45.
Föreläsningen genomförs med ekonomiskt stöd från Folkuniversitetsföreningen.
Har du frågor?
Kontakta Kundtjänst i Stockholm