Besök Elgérigården 21 oktober

Plats Örebro

För att delta på detta arrangemang krävs medlemskap i Örebro Senioruniversitet. Första dag för anmälan är tisdagen den 17 augusti.

Boka kursen nu
Daniel Julius Elgérus föddes 1817 i Norrköping där pappan var handlare och rådman. Farfar var handlare i Linköping och det var han som tog namnet Elgérus efter sin hemby Älghult (som på den tiden stavades Elghult) i Småland.
Vid 17 års ålder begav han sig till Stockholm för att bli färgare, fick gesällbrev, var gesäll i Tyskland några år, återvände och blev mästare 1843. Han köpte ett av fyra färgerier i Örebro och det blev början till en enastående framgångssaga.

1848 flyttade Daniel Julius till det som nu heter Elgérigården. Vid den stora branden 1854 hade han tur, huset klarade sig. På 1870-80-talen expanderade verksamheten och en stor anläggning byggdes utanför staden vid Västå (mellan nuvarande Svartå Bangata och Fridhemsgatan).
Familjen fick sju barn och dottern Frederica (som kallade sig Fredrique) gifte sig med kamreren på Sparbanken Claes Bergman och de fick sonen, författaren Hjalmar Bergman. Hjalmar besökte ofta sin morfar Daniel Julius och lekte i trädgården, som fortfarande finns kvar.

Elisabeth och Karl Gustav Sjögren, som bor i Elgérigården nu, tar emot, bjuder på eftermiddagskaffe och berättar den spännande historien om huset och dess invånare.
Samling: Vi möts utanför fastigheten Ågatan 2 kl. 14.00.
Kostnad: 100 kr inkl em-fika
För information kontakta Åke Jöneby, 0705-69 97 99 eller ake.joneby@telia.com