"Frihet är det bästa ting": Engelbrekt och 1430-talets unionsuppror

Plats Linköping

Nu är det dags för en ny föreläsning med vår populära forskare Erik Petterson känd från "Historien om Sverige" och podden P3 Historia. Denna gång handlar det om unionsupproret 1430.

Innehåll

När den nordiska unionen funnits i flera årtionden började missnöjet bubbla allt mer i Mellansverige bland bergsmännen mot kungamakten och mot Erik av Pommern. När det regelrätta upproret bröt ut tog det bara tre månader innan in princip hela svenska riket erövrats av Engelbrekt Engelbrektsson, som utnämnts till hövitsman. I den här föreläsningen får vi veta vilken roll herremötet i Arboga spelade (eller var det i själva verket den första riksdagen?). Vilken agenda hade stormännen och vad stod på spel i den här maktkampen som slutade så brutalt en majdag 1436.

Praktiska detaljer

Plats: Linköpings Slotts och domkyrkomuseum. Entréavgift 120 kr/ person. Betalning och anmälan sker på museet.

Föreläsningen sker i samverkan mellan Folkuniversitetet och Linköpings  Slott och domkyrkomuseum. Föreläsningen ges med stöd av Folkuniversitetsföreningen.

Kontakta Folkuniversitetet i Linköping

info.linkoping@folkuniversitetet.se