Kulturvandring - konsten i fokus

Plats Göteborg

Följ med på vandring med konsten i fokus! Vi förflyttar oss till 1800-talets Göteborg och bekantar oss bl a med mecenatparet Pontus och Göthilda Fürstenberg, som främjade flera av dåtidens oppositionella konstnärer.

Boka kursen nu
Målgrupp

Stadsvandringen riktar sig till dig som är nyfiken på 1800-talets Göteborg och konstvärlden, om Palacehuset, paret Fürstenberg och mecenatsskapet, om Göteborgs judiska kvarter och konstutvecklingen i slutet på 1800-talet. Du behöver inga förkunskaper.

Mål

Efter denna träff kommer du att vara utrustad med nya kunskaper och insikter vad gäller framför allt Göteborgs historiska och kulturella värden.

Innehåll

Guidning om konst, historia och kulturella värden. Guidningen görs av en auktoriserad guide.

Vi börjar vid Johannastatyn i Brunnsparken och får ta del av stadens konst- och kulturliv där bland annat Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors levde och verkade. Palacehuset, det forna Fürstenbergska hemmet, bär på mycket historia. Vi fortsätter med berättelser om bl a Göteborgs judiska historia längs Stora Nygatan, vandrar vidare längs Avenyn och tar del av intressanta berättelser om statyer och dess skulptörer samt Valands rit- och målarskola.

Vi avslutar på Götaplatsen, stadens kulturella centrum, och lyssnar på berättelser om Göteborgs Konstmuseum och övriga kända byggnader omkring oss. Vi tar också en närmare titt på statyn av Viktor Hasselblad och lyssnar på kameratillverkarens intressanta historia.

Arbetssätt

Teori och praktik – vi vandrar, guiden berättar och alla ges tillfälle att ställa frågor och kommentera.

Kursmaterial och litteratur

För den som önskar fördjupa sig kan rekommendationer på lämplig litteratur lämnas.

Gunilla Kristén

Jag heter Gunilla Kristén och har undervisat i svenska som främmande språk i över 20 år. Oavsett vilken språknivå jag undervisar på är mitt arbete alltid lika givande, utvecklande och intressant. Språket är nyckeln till framgång både i arbetet och i privatlivet. Att hjälpa människor förbättra sitt språk genom att vägleda, stötta och entusiasmera är ett betydelsefullt arbete och ett sant nöje.

Efter många år utomlands, bland annat som platschef och guide för skandinaviska researrangörer, har jag berikats med interkulturell kompetens. Att träffa människor från olika kulturer är intressant, lärorikt och roligt. Jag är auktoriserad Göteborgsguide och inkluderar gärna information om Göteborgs historia, kulturliv och sevärdheter i undervisningen.

Språkundervisning handlar om att både ge och ta. Min ambition är att tillsammans med kursdeltagarna skapa en stimulerande studiemiljö med stort engagemang.

Hjärtligt välkommen!

Gunilla Kristén är lärare i svenska på Folkuniversitetet i Göteborg