Historia 1a2, Distans

Plats Distans

Läs Historia 1a2 på distans. På Folkuniversitetets Vuxengymnasium på distans läser du när det passar dig. Det ger dig möjlighet att kombinera dina studier med jobb eller annan sysselsättning.

Boka kursen nu

Kurserna på Vuxengymnasium på distans är utformade för många olika behov. Du kan lägga upp dina studier utifrån din egen tid, läsa när det passar dig och själv bestämma när du vill avsluta kursen inom angiven tid. Detta innebär stora möjligheter till kombinationer av studier, arbete och andra sysselsättningar.

Gymnasiepoäng
50p

Förkunskaper
Om du avser att gå för betyg måste du ha godkänt betyg i Historia 1a1 eller motsvarande kunskaper. Betyg i kursen kan inte ingå i utbildning tillsammans med betyg i Historia 1b.
Siktar du på kursbevis utan betyg bör du ändå ha samma förkunskaper.

Centralt innehåll
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

• Olika historiska frågeställningar och förklaringar kring långsiktiga historiska förändringsprocesser i ett kronologiskt perspektiv som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster.
  • Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, men också kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.
  • Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet.
  • Kritisk granskning, tolkning och användning av olika slags källmaterial utifrån källkritiska kriterier och metoder.
  • Hur individer och grupper använt historia i vardagsliv, samhällsliv och politik. Betydelsen av historia i formandet av identiteter, till exempel olika föreställningar om gemensamma kulturarv.

Betyg
Om en juridisk person (en organisation/företag men inte s.k. enskild firma) beställer och betalar för kursen ingår möjligheten att genomföra ett slutprov till betyg för en tilläggskostnad. Elever som läser mot betyg ska i samband med anmälan skicka in personbevis och kopia på gymnasiebetyg (eller liknande). Den juridiska personen ska skicka in en s.k. "Betygsbeställning" som man kan ladda ner från vår hemsida: https://www.folkuniversitetet.se/vara-skolor/komvux/vuxengymnasium-pa-distans/om-vuxengymnasium-pa-distans/betyg-och-kursintyg/blankett-for-betygsbestallning/.

Övriga deltagare kan ansöka om prövning hos Vuxenutbildningen i en kommun och på så sätt erhålla betyg. Kontakta Vuxenutbildningen i lämplig kommun för mer information.

Kurslitteratur
Se vår allmänna litteraturlista på avdelningens förstasida under rubriken ”Om skolan”. https://www.folkuniversitetet.se/vara-skolor/komvux/vuxengymnasium-pa-distans/om-vuxengymnasium-pa-distans/

2190 kr inkl. moms. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkommer.

Övrigt
Kursen startar när betalningen av kursavgiften är registrerad hos oss. OBSERVERA att det kan ta upp till två veckor innan vi ser att betalningen är gjord. Från kursstart har du fyra månader på dig att avsluta kursen. Se FAQ för svar på de vanligaste frågorna.

Kontakta Vuxengymnasium på distans VgPD

distans.vast@folkuniversitetet.se