Antikens Rom – Livius och Roms kungatid. Distans Live

Plats Distans

Finns det någon sanningshalt bakom berättelsen om tvillingbröderna som spolades upp i land vid foten av en av Roms kullar? Hur vet vi att Rom verkligen hade sju kungar, innan den siste fördrevs? Är Roms kungatid endast en massa myter eller fanns det källor? På distans via Zoom i realtid.

Boka nu

Från stadens grundläggning till avskaffandet av republiken

Den romerske historikern Titus Livius, som levde mellan 59 f. Kr.–17 e. Kr. är känd för sitt verk Ab urbe condita Från stadens grundläggning som beskriver Roms historia från dess grundläggning fram till hans egen tid. 

Livius och Roms kungatid

Under kungatiden, som sträcker sig från Roms mytiska grundande av Romulus till avskaffandet av monarkin, präglades staden av en starkt centraliserad makt. En rad legendariska kungar, bland dem Romulus, Numa Pompilius och Ancus Marcius, bidrog till att forma Roms institutioner, lagar och religiösa traditioner. Livius berättelse är fylld av mytologiska inslag, men ger också inblick i de tidiga romerska värderingarna och samhällsstrukturerna. Efter att den siste kungen, Tarquinius Superbus, avsatts, grundades ett nytt statsskick: den romerska republiken som sträckte sig från åren 509 f.Kr.–27 f.Kr., då den övergick till att bli ett imperium. Om allt detta handlar Livius stora verk. 

Livius – sin tids store propagandist

Från stadens grundläggning kommer till i en tid när makten återigen ligger i en mans händer, när Julius Caesars adoptivson Octavianus har etablerat kejsardömet. Det är vägen till ett annat envälde som Livius skildrar i verkets första böcker. 

Innehåll och kursmaterial

Medan vi läser första delen av Livius historia (Roms kungatid) söker vi bena ut myterna samtidigt som vi försöker komma åt syftet bakom verkets uppkomst. Vilka källor låg till grund för Livius verk och hur trovärdiga är de? Varifrån kommer den romerska kronologin som gör gällande att Rom grundades 753 f. Kr.? 

  • Under kursens gång läser vi Livius verk Roms kungatid och kompletterar med andra romerska källor och artiklar.
  • Kursmaterial. Titus Livius, Roms kungatid. Översättning från latinet, med inledning och kommentarer av Sture Linnér, Stockholm 2002.

Vem kan gå?

Kursen vänder sig till alla som är intresserade av antiken, i synnerhet av romersk historia med dess intrikata politiska spel och starka propagandistiska budskap. 

Kursupplägg och förberedelse

  • Kursen ställer inga krav på förkunskaper.
  • Fem sammankomster (två timmar plus paus per gång).
  • Det underlag som vi kommer att diskutera under lektionerna mejlas ut cirka en vecka innan varje lektion. 
  • Du behöver förbereda din mejlbox så att du har utrymme att ta emot kursmaterial inför varje kurstillfälle, liksom eventuellt extramaterial efter kurstillfällena. 
  • Kursen går på distans, via Zoom, med livesända online lektioner där du kommunicerar direkt med din lärare och dina kurskamrater, precis som i klassrummet.
  • Kursen kräver tillgång till dator med kamera, hörlurar med mikrofon samt bra internetuppkoppling.
  • Du ombeds ha din kamera på för att skapa en god delaktighet och känsla i gruppen.
  • Länken till Zoom mejlas i kallelsen och i välkomstmejlet.
  • Max 12 deltagare.

Kursledaren

Izabella Donkow är klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidig kristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London samt har under många år undervisat i Antikens kultur och samhällsliv vid Stockholms universitet och Svenska Institutet i Istanbul. Hennes passion för antiken tar henne ofta till Italien.

Kursledare

Izabella Donkow

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
13 feb 2025 - 13 mar 2025
Torsdag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
tor 13 feb 2025 kl 18:00-20:15
  • tor 20 feb 2025 kl 18:00 - 20:15
  • tor 27 feb 2025 kl 18:00 - 20:15
  • tor 6 mar 2025 kl 18:00 - 20:15
  • tor 13 mar 2025 kl 18:00 - 20:15
Studietimmar
15
Kurs-ID
122091
Pris
1525 kr