Antikens historia – romersk brevskrivning. Distans Live

Plats Distans

Romarna var flitiga brevskrivare och bemästrade konsten att skriva brev till fulländning. Mycket av romersk korrespondens, skriven antingen på papyrus eller på tunna träbitar, har bevarats till våra dagar och ger oss vittnesbörd från en svunnen tid. Kursen ges på distans via Zoom. Nu sista minuten-rabatt!

Boka nu

Sista minuten-pris på kursen som startar på måndag den 19/2! 25 % rabatt -  1087 kr (ord. pris: 1450 kr). Gäller endast nybokningar. Anmäl dig direkt online!

Under fem sammankomster läser vi brev skrivna av romare och romarinnor, brev som representerar ett brett samhällsspektrum – från bildad överklass (Cicero, Seneca, Plinius den Yngre, Cassiodorus) till illitterata personer som anlitade professionella skrivare. Brevurvalet har en såväl geografisk som kronologisk spännvidd. 

Vittnesbörd från en svunnen tid 

I det geografiskt vidsträckta romarriket spelade brevväxlingen en central roll. Brev upprätthöll förbindelser mellan privatpersoner och med den romerska administrationen. Med hjälp av brev höll kejsarna ett öga på sina provinsguvernörer; avlägset belägna städer kunde framföra sitt missnöje och söka kejserligt beskydd. Privatpersoner delade sina tankar och vardagsbekymmer med sina nära.

Brev har en omedelbarhet, en till synes äkthet som överträffar den som återfinns i andra typer av texter. De är vittnesbörd från en svunnen tid.

En del brev, hur personliga de än må tyckas vara, skrevs i syfte att bevaras till eftervärlden. Den romerske talaren, juristen och politikern Cicero skrev brev tänkta att publiceras redan under hans livstid – och de blev stilbildande redan under antiken.

Inga förkunskaper

Kursen ställer inga krav på förkunskaper. Underlag till varje lektion tillhandahålls av läraren.

Kursupplägg

Under sammankomsterna blandas föreläsningar med gruppdiskussioner kring texterna som läses i svensk och engelsk översättning. Tillsammans diskuterar vi innehållet i dessa dokument och tränger in i den verklighet som de återger. 

Material för varje tillfälle tillhandahålls i förväg tillsammans med studiefrågor.

Efter lektionen skickar läraren ut hela föreläsningen i form av en pdf.

Kurslitteratur

Allt material tillhandahålls av kursledaren i form av artiklar, kompendier/pdf. En stor del av litteraturen läses på engelska.

Online via Zoom

Sammankomsterna sker online via Zoom, och du deltar live på angiven dag och tid. Senast en vecka före första tillfället kommer du att få en länk och instruktioner till hur du kopplar upp dig och ansluter till det digitala rummet. Kursen kräver tillgång till dator med kamera, hörlurar med mikrofon samt bra internetuppkoppling.

Kursledaren

Izabella Donkow är klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidig kristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London samt har under många år undervisat i Antiken vid Stockholms universitet och Svenska Institutet i Istanbul. Hennes passion för antiken tar henne ofta till Italien. Rom, Ravenna och Trieste hör till hennes favoritstäder dit hon gärna reser med grupper, men också på egen hand.

Kursledare

Izabella Donkow

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
19 feb 2024 - 25 mar 2024
Måndag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
mån 19 feb 2024 kl 18:00-20:15
  • mån 4 mar 2024 kl 18:00 - 20:15
  • mån 11 mar 2024 kl 18:00 - 20:15
  • mån 18 mar 2024 kl 18:00 - 20:15
  • mån 25 mar 2024 kl 18:00 - 20:15
Studietimmar
15
Kurs-ID
110913
Pris
1087 kr