Antikens historia – romarnas liv och leverne. Dist

Plats Distans

Vad kan vi utläsa ur romerska gravinskrifter? Huggna i sten och till synes knapphändiga ger texterna röst åt vanliga människor och deras livsomständigheter. De är en direkt länk bakåt i tiden. På distans via Zoom.

Boka kursen nu

Innehåll och upplägg

Redan den avlidnes namn avslöjar personens sociala ställning: slav, frigiven eller friboren. Liksom ålder, härstamning, familjesituation och yrke framgår. Ibland är inskrifterna korta, schematiska i sitt uttryck, ibland påfallande mångordiga och instruktiva.

Under fem sammankomster studerar vi bl.a. romarnas syn på döden, var de valde att anlägga sina gravplatser, vad en gravinskrift skulle förmedla samt djupdyker i människoöden från romarrikets skilda delar.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på romarnas syn på livet efter detta och vad vi kan lära oss om romarna utifrån deras gravinskrifter.

Inga förkunskaper

Kursen ställer inga krav på förkunskaper. Underlag till varje lektion tillhandahålls av läraren.

Kursupplägg

Under sammankomsterna blandas föreläsningar med gruppdiskussioner kring texterna som läses i svensk och engelsk översättning. Vi går också igenom grunderna i hur en standardiserad latinsk gravinskrift var uppbyggd. Korta introduktioner till gravinskrifterna, deras innehåll och sammanhang ges av läraren. Tillsammans diskuterar vi innehållet i texterna.

Material för varje tillfälle tillhandahålls i förväg tillsammans med studiefrågor. Efter lektionen skickar läraren ut hela föreläsningen i form av en pdf.

Kurslitteratur

Allt material tillhandahålls av kursledaren i form av artiklar, kompendier/pdf. En stor del av litteraturen läses på engelska.

Online via Zoom

Sammankomsterna sker online via Zoom, och du deltar live på angiven dag och tid. Veckan före första tillfället kommer du att få en länk och instruktioner till hur du kopplar upp dig och ansluter till det digitala rummet. Du behöver tillgång till dator med kamera, hörlurar med mikrofon samt bra internetuppkoppling.

Kursledaren

Izabella Donkow är klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidig kristen arkeologi.

Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London samt har under många år undervisat i Antiken vid Stockholms universitet och Svenska Institutet i Istanbul.

Hennes passion för antiken tar henne ofta till Italien. Rom, Ravenna och Trieste hör till hennes favoritstäder dit hon gärna reser med grupper, men också på egen hand.

Kursledare

Izabella Donkow

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
10 nov 2022 - 08 dec 2022
To 18:00 - 20:15
Tillfällen
5
Studietimmar
15
Kurs-ID
1139486
Pris
1350 kr