Egyptens historia 5 – ett nytt rike tar vid Online

Plats Distans

Kunskap om det forntida Egyptens historia möjliggör en djupare förståelse av den faraoniska kulturen och det kulturarv som bevarats till våra dagar . Föreläsningen ges distans live

Boka kursen nu

Föreläsningarna ges under fyra onsdagar, föjande datum; 2 feb; 2 marst; 13 april och 11 maj Tid: 18.00–19.45 (inkl. kort paus)

Tid: Onsdagar 18.00–19.45 (inkl. kort paus) Målgrupp

Allmänintresserade som vill lära sig mer om det forntida Egypten. Det här är den femte serien om Egyptens historia men man måste inte ha gått de tidigare terminerna för att vara med. Kontakta kursledaren om du vill ha förslag på litteratur om tidigare tidsperioder som förberedelse. Serien fungerar också som ett komplement till Folkuniversitetets kurser i egyptisk hieroglyfskrift

.

Syfte

.

Mål

Grundläggande förståelse av den historiska utvecklingen under början av det egyptiska Nya riket (ca.1500 fvt).

Beskrivning/innehåll

Den fornegyptiska civilisationen uppkom för ungefär fem tusen år sedan och varade ända in i Romarrikets dagar. De grundläggande dragen i den faraoniska kulturen, dess föreställningar, konst och statsskick bestod i över tre tusen år, samtidigt som vi också ser en tydlig historisk utveckling påverkad av förändringar i politik, religion och klimat genom årtusendena.

I den här serien fortsätter vi med perioden som tar vid efter Andra intermediets slut. Vi studerar vad källorna berättar för oss om en tidsperiod som präglas av en allt starkare kungamakt baserad i Thebe och det framväxande egyptiska imperiet.

Arbetssätt

Föreläsningar av kursledaren med utrymme för frågor och diskussion med deltagarna.

Rekommenderad läsning: Egypten: Faraonernas värld av Regine Schulz och Mattias Seidel (redaktörer) [översättning från tyska: Thomas Grundberg]. Boken finns i flera utgåvor och format och är lätt att hitta billigt på andrahandsmarknaden. Kompletterande material delas ut av kursledaren (digitalt format).

Carolin Johansson

Kontakta Kundtjänst i Stockholm