Arkitekturkursen

Plats Stockholm

En arkitekturkurs med introduktion till ämnet arkitektur. Du får handledning i arkitekturskapande på en grundläggande nivå och introduceras till frågor som arkitekter ställs inför och till rit- och skissteknik samt modellbygge.

Boka kursen nu

Målgrupp

Kursen vänder sig särskilt till dig som tänker söka dig vidare inom utbildningar i arkitektur, design och konst. Kursen vänder sig även till dig som är allmänt intresserad av ämnet.

Förkunskaper

Du ska vilja uttrycka tankar och idéer med ord, bilder och skisser. Dator får användas under kursen, men är inget krav.

Mål

Efter genomgången kurs har du fått en introduktion till att:

  • Känna igen, tolka och förstå bakomliggande faktorer som påverkar upplevelsen av en byggnad eller en plats i staden.
  • Förstå en byggnad och dess arkitektur genom ritningar.
  • Skissa fram en idé till en byggnad.
  • Få en förståelse för arkitektyrket och hur du söker dig vidare.

Kursinnehåll

Vi arbetar med grundläggande ritteknik, praktisk skissteknik och modellbyggande. Arkitekturkursen är indelad i två delar, en orienterande och en skapande. Den orienterande delen ger en inblick i arkitekturämnet och de villkor som omger skapandet av arkitektur. Den skapande delen fokuserar på det inledande konceptarbetet då ett hus tar form. Ett av kurstillfällena är förlagt till biblioteket på ArkDes, som är ett specialbibliotek i arkitektur öppet för alla. Efter kurstillfället finns möjlighet att stanna kvar och se den pågående utställningen. Datum meddelas vid kursstart. Gästföreläsning av arkitektfirman Tengbom.

ArkDes på Skeppsholmen är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.

Kursupplägg

Gruppen består av upp till 12 deltagare. Kursen baseras på föreläsningar, eget skissarbete och lärarhandledning. Vi kommer gå igenom andras projekt såväl som det egna skapande projektet under kursens gång.

Speciella förutsättningar

Notera att studietakten är hög och för att du ska tillgodogöra dig kursen på bästa sätt och för att handledningen ska bli givande, krävs det att du lägger ner några timmars hemarbete mellan sammankomsterna.

Studiematerial

Kursmaterial och kurskompendium tillhandahålls av kursledaren och ingår i kursavgiften, men du behöver ta med egen blyertspenna - (modell stiftpenna 0.5), linjal 30 cm och radergummi.

Lov

Kursen har uppehåll vecka 9 sportlov + v.15 + v.16 påsklov.

Fortsättningsmöjligheter

Efter avslutad kurs kan du gå kvällskursen Inredningsarkitektur – rum, form, färg. Kursen har fokus på arkitekturens insida och du får lära dig att rita och analysera planlösningar, arbeta med grundläggande ljus- och färgsättning, material och möbleringsmöjligheter med mera. Vill du lära dig rita digitalt? Vi erbjuder en kostnadsfri elevlicens till programmet Archi-CAD under studietiden. Vill du gå en ettårig utbildning kan du söka till Arkitekturskolan STHLM som är en utbildning inom Arkitektur, Inredning, Landskap, Färg och Form och aktuella programvaror - en bra språngbräda för dig som vill in i branschen!

Kursledare

Pernilla Ström

Pernilla Ström är inredningsarkitekt och designstrateg och har arbetat med inredning sedan 1990. Hon har en masterutbildning i estetiska vetenskaper från Stockholms universitet och kurser i arkitektur, färg och ljus från KTH och Konstfack.

Under åren har kunskaperna byggts på och blivit allt bredare. Pernilla har arbetat med de flesta nischer inom inredningsyrket och bland annat förkovrat sig i konst och hotelldesign, färg- och ljussättning och arkitekturhistoria. Hon har lång erfarenhet av färgsättning genom sitt arbete med färgkartor och koncept till företag som Svenska Bostäder, Botkyrkabyggen, SKB, Stockholmshem och Familjebostäder. Hon har inrett och färgsatt hotell, skolor och kontor

Pernilla Ström

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
07 feb 2022 - 02 maj 2022
Må 18:00 - 21:00
Tillfällen
10
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
40
Kurs-ID
1114099
Pris
6300 kr