Föreläsningsserie om tre föreläsningar presenterar universitetets mångfald och bredd. Forskarna delger oss de senaste rönen inom några aktuella forskningsområden.
OBS!! Ni bokar in er på den första föreläsnigen E-hälsa och digitalisering så ingår dom övriga den 16 okt och 13 nov.
Tid Onsdagen den 16 Oktober kl 1330-1500 .
Lokal Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar
Andra föreläsningen
Andreas Önnerfors, projektledare för faktajouren vid Fojo men också professor i idéhistoria. Önnerfors arbetar på medieinstitutet Fojo med att utbilda svenska journalister för att kunna identifiera och bemöta desinformation.
Men vad är det egentligen?
Kampanjen mot socialtjänsten som pågick 2021–2023 är ett skolboksexempel hur en sårbarhet i samhället kan utnyttjas. Känsliga förhållanden som att myndigheterna omhändertar barn kan snabbt blåsas upp till att anta andra dimensioner och integreras in i större berättelser om att Sverige inte gillar muslimer. Kampanjen med koranbränningarna följde samma mönster. Men det finns också andra exempel. I de sociala medierna sprids dessa berättelser snabbt till en global publik och mobiliserar känslor som negativt påverkar Sverigebilden. Utvecklingen påskyndas av de så kallade syntetiska medierna som skapas med hjälp av generativ artificiell intelligens. Går det att skydda sig mot falsk information och vad krävs det av svenska medier att kunna motstå otillbörlig informationspåverkan?
Ett sätt är att öka den digitala källkritiken och kunna verifiera mera.
Önnerfors ger under 2024 ut boken “Konspirationsteorier. Meningsskapande berättelser i historia och nutid.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Kalmar