Vad har vi för ansvar för våra yttranden?

Plats Stockholm

Det råder väldigt lite konsensus kring en talares ansvar för sina yttranden. Vissa menar att det är avsikten som räknas, andra åhörarens uppfattning. Palle Leth resonerar och argumenterar för att det är åhörarens uppfattning.

Boka kursen nu

Innehåll

Vad har en talare egentligen för ansvar för sina yttranden (uttalanden, kommentarer, lajks)? Många anser att det är talarens avsikt med sitt yttrande som hon kan hållas ansvarig för. Men blir det då inte alltför lätt för en talare att undvika ansvar genom att helt enkelt påstå att hennes intention inte var sådan som den uppfattades? Det är inte lätt att överbevisa personer om vilka deras intentioner var.

Om det i stället är åhörarens uppfattning av yttrandets mening som talaren ska hållas ansvarig för, uppstår väl problemet att talaren kan bli ansvarig för en mening som hon inte alls avsåg? Personer är väl endast ansvariga för de handlingar som de har uppsåt att utföra?

Under föreläsningen kommer Palle Leth, som forskar i språkfilosofi och tolkningsteori, att argumentera för att det är åhörarens uppfattning som talaren bör hållas ansvarig för och varför det är skäligt. Välkommen att ta del av resonemanget och delta i diskussionen!

Plats

Föreläsningen ges i aulan, Kungstensgatan 45.

Föreläsare

Palle Leth är fil. dr i teoretisk filosofi vid Göteborgs universitet och Université de Paris-Est. Han forskar i språkfilosofi och tolkningsteori och har mångårig erfarenhet av undervisning i filosofi på högskolenivå. Palle ger kursen Filosofikafé på Folkuniversitetet och är verksam vid Högskolan Dalarna.

Föreläsningen genomförs med ekonomiskt stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Kursledare

Palle Leth

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
25 okt 2022 - 25 okt 2022
Ti 18:00 - 19:45
Tillfällen
1
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1142442
Pris
100 kr