Historiens inredningsstilar - Karl Johan-stilen

Plats Stockholm

I en föreläsningsserie i sex delar besöker vi historiens inredningsstilar.Tillsammans med Ulrica Häller djupdyker vi i formspråk, inredningar och detaljer och tittar närmare på de olika materialen och färgerna för tidsepokerna. Gå alla delar eller en och en.

Boka kursen nu

Är du intresserad av inredning och nyfiken på varifrån de olika formspråken och uttrycken har sitt ursprung? I denna föreläsningsserie bekantar vi oss med tidigare epokers formspråk varifrån många av dagens formgivare hittar sin inspiration. Vilka färg- och materialval är typiska för respektive epok och hur skiljer man på en senare tillverkad stilmöbel och en från tiden?

Gillar du att fynda på auktion? I de här föreläsningsserierna får du reda på hur man skiljer på en så kallad stilmöbel och en möbel tillverkad vid tiden. Du får en inblick i hur inredningarna ser ut vid de olika epokerna och vad som är typiska kännetecken och attribut för de olika stilarna.

Med rikt bildmaterial guidar Ulrica Häller oss genom inredningsstilarnas särdrag och detaljrikedom.

Om Ulrica Häller

Ulrica Häller, konsthistoriker och fil.kand. i kultur & kommunikation, är en uppskattad föreläsare inom konst- möbel-, stil- och kulturhistoria, med över 20 års erfarenhet som museilärare vid Kungliga Slotten och Antikskolan vid Stockholms Auktionsverk.

Empiren – Karl Johan-stilen

Klassicismen ges nya dimensioner och uttryck i Napoleontidens Europa. I Sverige byter vi regim efter förlusten av Finland, en ny tid, en ny epok tar vid och en ny ätt på tronen. Vi var klara med den gustavianska tiden, dess mode, inredningar och politik. Nya tider och nya ideal - den franska empiren, som i sin svenska tappning givits namnet Karl Johan-stilen, efter vår förste Bernadotte, vars ankomst till landet sammanföll med tidens stilyttringar.

Starka kontraster och uttrycksfullt symbolinnehåll kännetecknar den franska empiren. Krigen vid tiden återspeglas och kan avläsas i formspråket för möbler och prydnadsföremål, liksom färgvalen, som blir klara och starka. Rika draperingar av sidentyger och snörmakerier i gardinuppsättningar och interiörer dominerar, och rikt mönstrade mattorna täcker hela golven. Vår bäst bevarade inredning i Sverige från tiden är Karl XIV Johans lustslott Rosendal på Kungliga Djurgården i Stockholm, välbesökt av nu verksamma inredare och designers, vilka ofta är mycket positiva till denna periodstil och gärna tar upp detaljer och färger i nutida inredningar.

Vi lär oss känna igen de typiska dragen och vad som är kännetecknande för epoken och dess former. Vi gör jämförelser mellan stilens uttryck och formspråk, i Sverige och nere på kontinenten, och sätter det i historiskt sammanhang.

Covid 19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra.

Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs.

För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor före kursstart.

Ulrica Häller

Kontakta Kundtjänst i Stockholm