Tecknandet är en effektiv teknik för att öva sitt seende, det vill säga sin förmåga att se någonting så som det verkligen ser ut. Speciellt för teckningsteknikerna är att de är jämförelsevis lätta att bära med sig. Den som bär med sig skissblock och penna har en hel värld att upptäcka.
Målgrupp
Kursen vänder sig till både vana och ovana tecknare. Nybörjare får en introduktion i ämnet, orientering i olika material och tekniker. Undervisningen är individuell med genomgångar utifrån varje enskild deltagares nivå. På kursen är det ett tillfälle med kroki och nakenmodell.
Våra konstkurser är från 16 år.
Mål
Du ska efter avslutad kurs känna till olika teckningstekniker och material, ha fått lust och mod att teckna och ha tränat ditt seende. Du ska ha fått en bra grund för att kunna arbeta vidare på egen hand eller fortsätta med en kurs i till exempel måleri, akvarell, kroki eller illustration.
Innehåll
Du får prova att arbeta med olika material som blyerts, kol, krita och tusch. Vi går igenom moment som syftning, perspektiv, valörer, gråskalan och mellanrumsformer. Vi arbetar med stilleben, porträtt och egna idéer.
Preliminär kursplan
Introduktion, prova på material och tekniker, att disponera en bildyta, komposition och förenkling, teckna stilleben, valör och volym, mellanrumsformer, collage, skissa, teckningen som anteckning, teckna människor i helfigur, bildrum, yta och djup, linjens och ytans uttryck, stoffteckning, att beskriva en känsla, hämta inspiration från olika konstnärers teckningar.
Undervisningsform
Studiecirkel med gemensamma genomgångar och uppgifter samt individuell handledning. Gruppstorlek cirka 8-10 deltagare.
Litteratur/material
Material ingår inte i kursavgiften. Till första kurstillfället ska du ta med dig ritblock (minst A3-storlek), blyertspennor (gärna mjuka t ex 3B, 5B) och radergummi. Övrigt material går läraren igenom.
Utvecklingsmöjligheter
Teckningskurser går att kombinera med det mesta och Folkuniversitetet har ett stort utbud av konstkurser.
Tips/mervärde
Det äldsta materialet för teckning är kol - redan grottmänniskorna tecknade med kol på grottväggarna. Att teckna med stift och flytande svärta har gjorts på flera håll i världen sedan mer än 2000 år. Bambu och fjädrar har skurits till, men redan romarna började tillverka stift av brons. I och med att billigare stålstift började tillverkas under 1800-talet samtidigt som massproduktion av papper kom igång så fick konstnärer bättre möjlighet att utveckla teknikerna.
Kursledare
Anneli Pihlgren
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg