Sommarkurs i teckning och måleri

Plats Uppsala

Njut av att ge dig hän och utveckla din förmåga att teckna och måla! Kursen äger rum i naturskön miljö, hos Kultur vid Ekoln i Uppsala.

Boka kursen nu

Med anledning av Covid-19

Kursen äger till största del rum utomhus och goda möjligheter till handhygien finns. Antalet deltagare är max 8 och om kursen behöver hållas delvis inomhus p.g.a. vädret kan deltagarna dela upp sig i flera olika rum. Kursen är dock förmodligen inte lämplig för dig som tillhör en riskgrupp.

Vem kan gå kursen?

Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som har erfarenhet av måleri men som vill utveckla dina kunskaper.

Innehåll

 • Djur- och naturstudier i vacker miljlö
 • Materialkunskap, vägledning kring val av material
 • Vägledning kring bland annat bildkomposition, färglära och perspektiv
 • Stilleben (vid regn och inomhusmåleri)
 • Under kursen får du använda dig av valfritt målarmaterial. Vi kommer företrädesvis måla utomhus i den vackra trädgården. Viss undervisning kan dock ske inomhus och vid dåligt väder flyttas måleriet in, men vi kommer att vara ute så mycket som möjligt. Det finns ett tält samt veranda/altan under tak där vi kan måla om det regnar, samt gott om plats inomhus om det skulle bli riktigt oväder.

  Upplägg

  Vi arbetar mellan klockan 10.00 och 17.00, med en timmes paus för lunch samt kortare pauser under dagen.

  Lunch och fika

  Vegetarisk lunch och fika ingår i kurspriset. Meddela oss senast torsdag 20 augusti om du är anmäld om du har några allergier eller matpreferenser.

  Kursmaterial

  Material ingår inte i kurspriset, men det finns lite färger att låna. Du behöver ta med dig skissblock, penna, suddgummi och pennvässare. Ta även med de färger du vill använda dig av, antingen akvarell-, olje- eller akrylfärger. Det spelar ingen roll om färgerna är gamla.

  Lärare

  Lärare är konstnären Markus Andersson.

  Var äger kursen rum?

  Kursen äger rum hos Kultur vid Ekoln i Uppsala. Buss 8 och 11 stannar vid hållplats Trasthagen. Kultur vid Ekoln finns med i Google Maps.

  Markus Andersson

  Markus Andersson är sedan många år utövande konstnär, med utbildning från konstskolor i Sverige och England. Markus har även varit elev hos Odd Nerdum, en berömd, nordisk, nutida konstnär.

  Hans konst har visats på flera stora utställningar, till exempel Florencebiennalerna 2003 och 2005. Vid biennalen 2003 blev han, som enda svensk, tilldelad Magnus Medici-medaljen för sitt konstnärskap.

  Parallellt med konstutövandet har Markus arbetat med undervisning i femton år och inspirerat många till att hitta sin egen väg i bildskapandet.

  Hej Markus, vem är du?

  Jag är en konstnär med hjärtat i naturen sedan barnsben. Min ateljé ligger i skogen fyra mil norr om Uppsala. Där hittar jag mycket av min inspiration ute i skog och mark. Men jag tar även med mig måleriet när jag resar och målar med förkärlek för havet och människor jag möter.

  Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala?

  Jag arbetar sedan länge som kursledare i teckning, akvarell och oljemåleri.

  Hur började ditt intresse för konst?

  Det började tidigt. Jag fick mina första oljefärger när jag var tio år. Då hade jag tjatat länge. Som barn tecknade jag serier och liknande, men försökte mig även på att måla landskap och djur.

  Vad är det bästa med att undervisa?

  Att man får ta del av och hjälpa andra att utveckla sitt individuella konstnärskap. Att få dela med sig metoder och tekniker. Det handlar verkligen både om att ge och ta. En erfaren konstnär kan lära en nybörjare mycket men det är även tvärtom, det vill säga en nybörjare kan lära en erfaren konstnär mycket. Det finns ofta en fräschhet i nybörjarens uttryck som den erfarne kan ha tappat på vägen.

  Vilka deltagare är det som går din kurs?

  Det är verkligen alla möjliga individer med mycket olika erfarenheter. Det är människor i alla åldrar, yrkesutövare av olika slag, studerande och pensionärer mfl. Detta är en stor rikedom.

  Vad inspirerar dig?

  Jag inspireras av allt möjligt. Olika individer, naturen i olika former, mänskliga dramer. Jag återkommer alltid till vattnet, människan och de grundläggande elementen.

  Vad skulle du göra om du inte var konstnär?

  Jag tror jag skulle vara snickare eller småbonde. Till min natur är jag jordbunden och gillar handfast konkret arbete av olika slag.

  Markus Andersson, kursledare i konst

  Har du frågor?

  Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

  info.uppsala@folkuniversitetet.se

  Tid
  26 aug 2020 - 28 aug 2020
  On 10:00 - 17:00
  To 10:00 - 17:00
  Fr 10:00 - 17:00
  Tillfällen
  3
  Plats
  Sandavägen 1, 75653 Uppsala
  Visa på karta
  Studietimmar
  24
  Kurs-ID
  1080118
  Pris
  3600 kr