Studiecirkel i pysanky- ukrianskt äggmåleri

Plats Uppsala

Kom och måla ukrainska ägg!

Boka nu

Efter vår populära kurs i pysanky erbjuder vi möjligheten att fortsätta måla ägg tillsammans men i formen av en studiecirkel. De som inte gått kursen är också välkomna. 

Ni fortsätter måla tillsammans och lära er grunderna för att måla ukrainska påskägg, Pysanky. Ordet pysanka kommer från verbet ”att skriva” och med hjälp av traditionella kistka-pennor kommer kursdeltagarna att applicera smält bivax på äkta ägg. Allt eftersom färgar man ägget och "skriver" med bivax för att skapa de kända mönstren. Sista steget är att man smälter bivaxet på ägget genom att hålla det nära ett stearinljus och succesivt torka ägget rent. Tekniken kan liknas vid batik. De traditionella pysankysymbolerna har allehanda betydelser förknippade med den kristna tron eller sina rötter i förkristen tid. Traditionen att måla ägg har funnits sedan förkristen tid i Ukraina.

Färger och material som finns över från kursen finns för ert förfogande. Vi köper sen in det som behövs för er att ha er cirkel.

Första träffen måndag 15/4 18:00 på Folkuniversitetets lokaler i Uppsala.

Observera att detta är en självledd studiecirkel och därför finns ingen kursledare. Deltagarna lär av varandra och utvecklas tillsammans. 

Varmt välkomna med er anmälan!

Max: 12 deltagare

Välkomna!

Se SVT Nyheters påskreportage om pysanky!

Kursledare

Shirin Mavadati

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
15 apr 2024 - 15 apr 2024
Måndag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
mån 15 apr 2024 kl 18:00-20:30
Plats
Bergsbrunnagatan 1, 75323 UPPSALA
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
204117
Pris
0 kr