Fritt måleri

Plats Göteborg

Upptäck måleriets uttrycks- och utvecklingsmöjligheter!

Boka reservplats

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som redan har en del erfarenhet av att måla i olja, akryl eller akvarell, och som vill fördjupa dina kunskaper och teknik, samt utveckla ditt bildseende.

Lärare
Konstnären Ulla Ohlson som kommer att hålla i kursen har lång erfarenhet som kursledare vid sidan av sitt konstnärskap. Du kan se lite exempel på hennes arbeten på hennes egen hemsida.

Mål
Efter avslutad kurs har du fått ökade kunskaper i måleri, kommit igång med ditt eget bildskapande och fått lust att fortsätta måla.

Innehåll
Du tränar ögat genom olika uppgifter inom stilleben, färglära, bildkomposition och självporträtt. 12 modelltimmar ingår.

Undervisningsform
Gemensamma genomgångar varvas med nya uppgifter och teoriavsnitt, varav resten av dagen ägnas åt individuell handledning.

Litteratur/material
Material ingår inte i kursavgiften. Du målar med akryl, olja eller akvarell. Om du är osäker på vad du behöver för material går läraren igenom det med dig vid första kurstillfället.

Utvecklingsmöjligheter
Ett förslag på fortsättning är en kurs i modellmåleri.

Tips/mervärde
Det går att måla miljövänligt även med vanlig oljefärg genom att utesluta terpentin och petroleumbaserade lösningsmedel, fernissor etc. Det enda som behövs är linolja. Färgen används i "tubkonsistens" och linolja tillsätts eventuellt i små mängder för att göra färgen mer utstrykningsbar. Målningssättet är "a la prima" och lämpar sig inte att måla i skikt. En följd är hög glans och långa torktider. Penslar rengörs efter avtorkning med såpa och vatten. På Folkuniversitetet har vi fattat beslutet att inga kadmiumfärger är tillåtna i undervisningen. Det finns syntetiska pigment som fungerar som substitut. Dessa färger betecknas också som kadmiumfärger, men har ofta tillägget Hue (vanligast), Sub eller Imit beroende på fabrikat. Välj gärna nya och mindre miljöstörande arbetsmaterial som vattenbaserad oljefärg.

Kursledare

Ulla Ohlson

Grafisk formgivare och konstnär. Utbildad vid Göteborgs universitet och Domens Konstskola.

Ulla Ohlson har lång erfarenhet som kursledare vid sidan av sitt konstnärskap. Du kan se exempel på hennes arbeten på hennes egen hemsida.

Ulla Ohlson Andrén

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet ArtCollege. Tel: 031 - 10 65 08

artcollege@folkuniversitetet.se

Tid
08 nov 2022 - 06 dec 2022
Ti 09:30 - 15:00
Tillfällen
5
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
30
Kurs-ID
1120559
Pris
3295 kr