Kroki

Plats Växjö

Teckna i kroki och upptäck hur roligt det är, och hur snabbt du utvecklar din teknik! Teckna efter levande modell.

Boka kursen nu

Kursinnehåll

Att teckna kroki är ett bra sätt att träna öga och hand på för alla som tecknar och målar. Croquis är franska och betyder "snabb teckning" eller "snabb skiss". På svenska använder vi uttrycket för modellteckning med korta ställningar, från en halvminut till 15 minuter.

På kursen får du:

  • teckna korta, till något längre ställningar, med levande modell varje gång
  • genomgångar av moment som t.ex. proportioner, syftning, stödpunkt, lodlinje, volym, mellanrumsformer, geometriska förenklingar, förkortningar och överskärningar
  • öva upp förmågan att se och uppleva form, volym, rörelse och balans i bilden
  • använda flera olika material, exempelvis blyerts, kol, svart- och rödkrita.

Kursupplägg

Vi arbetar i små grupper för att kunna ge alla individuell handledning. Huvuddelen av tiden läggs på praktiska övningar som varvas med korta genomgångar.

Mål

Öka dina kunskaper om krokiteckning och utveckla din teknik. Träna ditt seende och utveckla din förmåga att uttrycka det du ser.

Förkunskaper

Kursen är lämplig för alla, såväl nybörjare som den som har lite mer erfarenhet, eftersom du får arbeta utifrån din egen kunskapsnivå och dina förutsättningar.

Studiematerial

Ta med dig skissblock (gärna stort) blyertspennor (helst mjuka t ex 3B, 5B) och radergummi till första tillfället. Övrigt material går läraren igenom. Materialkostnader ingår inte i kursavgiften.
Stafflier finns att låna.

Utvecklingsmöjligheter

Att teckna kroki är en bra träning för all konstnärlig verksamhet. Kroki är även en bra grund för att fortsätta med olika tecknings- och målarkurser.

Maria Hedin

”Att teckna är för mig är detsamma som att lära sig att se. Det krävs träning, och det som utvecklar seendet bäst är att avbilda det man ser framför sig. Sedan kan man även jobba abstrakt, och då handlar det kanske mer om att söka sina känslor.”

Maria har gått 3,5 år på Konstskolan, Skogsby Öland 2000–2001 Kronobergs konstskola, Växjö 1997–1999 (Måleri, teckning, fotografi, skulptur, keramik, modellstudier, grafik, konstteori, konsthistoria, Barn & bild) samt avancerad modeteckning, Designskolan, Malmö 2002

Maria har även tagit en fil.mag, i samhällsvetenskap, och har haft lite olika arbeten – konsten har oftast blivit en fritidssysselsättning. Men det har gett henne mycket att periodvis undervisa i bild, och även att måla tillsammans med sina syskonbarn. Just nu inspireras hon av: träd, moln, rytmer, afrikanskt bildspråk och kinesisk papperskonst.   

Modellteckning och – måleri är en tacksam grund för att bygga upp sin teknik i teckning och målning, och på så sätt göra mer innehållsrika bilder.

Alla ritar som barn, men vissa fortsätter hela livet. Så är det även för Maria.

Maria Hedin

Har du frågor?

Kontakta Sanna Krizmanic

sanna.krizmanic@folkuniversitetet.se

Tid
27 feb 2020 - 26 mar 2020
To 18:00 - 20:15
Tillfällen
5
Plats
Lineborgsplan 11, 35233 Växjö
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
1042902
Pris
1895 kr