Sommarkurs i olja och akryl

Plats Uppsala

Lär dig måla med olja och akryl under några dagar en sommarvecka i Uppsala. För första gången bjuder vi in alla konstälskare till en kortare kurs hos oss, bara ett stenkast från centralstationen.

Boka nu

Vem kan gå kursen?

Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som har erfarenhet av måleri men vill utveckla dina kunskaper. Du är självfallet välkommen om du läst en kurs i olja och akryl tidigare!

Innehåll

Olja och akryl är två fantastiska måleritekniker med stora uttrycksmöjligheter. Oljemåleriet har en mycket lång tradition med akryltekniken utvecklades under 1900-talet. De båda skiljer sig åt och liknar varandra och genom den här kursen får du lära känna deras olika egenskaper och effekter. Du kommer att få arbeta med:

  • Stillebenmåleri med tillgång till många vackra och spännande föremål
  • Djur- och naturstudier utifrån verkliga material och förutsättningar

  • Materialkunskap med grundläggande råd och vägledning kring det som rör måleriets hantverk

Under arbetets gång finns även tillgång till vägledning kring bland annat bildkomposition, färglära, perspektiv.

När vädret tillåter lämnar vi lokalerna och tar oss till en park eller annan utomhusmiljö i närheten för att hämta inspiration!

Kursmaterial

Material ingår inte i kurspriset.

Anmälan

Tryck på ”Boka nu”. Kort efter att du har ansökt till kursen, kommer du få en bekräftelse. Vi önskar att du bokar kursen minst två veckor innan kursens planerade startdatum. Om det inte har inkommit tillräckligt många anmälningar två veckor före startdatum, kan vi behöva ställa in kursen.

Länkar

Anmälningsvillkor

Kursledare

Markus Andersson

Markus Andersson är sedan många år utövande konstnär, med utbildning från konstskolor i Sverige och England. Markus har även varit elev hos Odd Nerdum, en berömd, nordisk, nutida konstnär.

Hans konst har visats på flera stora utställningar, till exempel Florencebiennalerna 2003 och 2005. Vid biennalen 2003 blev han, som enda svensk, tilldelad Magnus Medici-medaljen för sitt konstnärskap.

Parallellt med konstutövandet har Markus arbetat med undervisning i femton år och inspirerat många till att hitta sin egen väg i bildskapandet.

Hej Markus, vem är du?

Jag är en konstnär med hjärtat i naturen sedan barnsben. Min ateljé ligger i skogen fyra mil norr om Uppsala. Där hittar jag mycket av min inspiration ute i skog och mark. Men jag tar även med mig måleriet när jag resar och målar med förkärlek för havet och människor jag möter.

Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala?

Jag arbetar sedan länge som kursledare i teckning, akvarell och oljemåleri.

Hur började ditt intresse för konst?

Det började tidigt. Jag fick mina första oljefärger när jag var tio år. Då hade jag tjatat länge. Som barn tecknade jag serier och liknande, men försökte mig även på att måla landskap och djur.

Vad är det bästa med att undervisa?

Att man får ta del av och hjälpa andra att utveckla sitt individuella konstnärskap. Att få dela med sig metoder och tekniker. Det handlar verkligen både om att ge och ta. En erfaren konstnär kan lära en nybörjare mycket men det är även tvärtom, det vill säga en nybörjare kan lära en erfaren konstnär mycket. Det finns ofta en fräschhet i nybörjarens uttryck som den erfarne kan ha tappat på vägen.

Vilka deltagare är det som går din kurs?

Det är verkligen alla möjliga individer med mycket olika erfarenheter. Det är människor i alla åldrar, yrkesutövare av olika slag, studerande och pensionärer mfl. Detta är en stor rikedom.

Vad inspirerar dig?

Jag inspireras av allt möjligt. Olika individer, naturen i olika former, mänskliga dramer. Jag återkommer alltid till vattnet, människan och de grundläggande elementen.

Vad skulle du göra om du inte var konstnär?

Jag tror jag skulle vara snickare eller småbonde. Till min natur är jag jordbunden och gillar handfast konkret arbete av olika slag.

Markus Andersson, kursledare i konst

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
2 jul 2024 - 4 jul 2024
Tisdag, Onsdag, Torsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
tis 2 jul 2024 kl 13:00-15:00
  • ons 3 jul 2024 kl 13:00 - 15:00
  • tor 4 jul 2024 kl 13:00 - 15:00
Plats
Bergsbrunnagatan 1, 75323 UPPSALA
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
204068
Pris
2150 kr