Västerländsk kalligrafi, grundkurs

Plats Uppsala

Lär dig konsten att skriva vackert! Kalligrafi är roligt att kunna och användbart inom många områden. På den här kursen lär du dig grunderna och efter kursen kan du texta snyggt i flera olika stilar.

Boka kursen nu

Med anledning av Corona

Utgångspunkten är att den här kursen ges som vanligt på plats i klassrum. Beroende på hur rekommendationerna ser ut vid kursstart, eller under kursens gång, kan den dock eventuellt komma att ställas in.

Förkunskaper

Det här är en kurs för dig som inte har några förkunskaper inom kalligrafi.

Innehåll

Utöver övningar ingår även materialkunskap, relevant perceptionspsykologi, ergonomiska aspekter samt stilhistoria. Observera att kursen behandlar europeisk kalligrafi.

Kursmaterial

Kursdeltagarna använder sig av egna pennor, men inga övriga materialkostnader tillkommer. Du får gärna ta med en kalligrafipenna till första lektionen. Kursledaren tar dock med en uppsättning pennor till första tillfället för att visa utbudet, så att du har möjlighet att hitta något som passar dig. Till det andra kurstillfället tar du med dig egen penna.

Rabatter och erbjudanden

Vi erbjuder rabatter bland annat för dig som är student, senior eller trogen deltagare. Du behöver uppge i meddelandefältet vid anmälan att du önskar ta del av en rabatt. OBS! Från och med denna termin behöver du betala fullpris vid bokningen. Om du är berättigad en rabatt återbetalar vi den till dig. Läs mer om våra rabatter och erbjudanden via länken nedan.

Kursledare

Kristjan Aunver

Kalligrafi handlar om att innehåll och form hänger ihop. Precis som formgivning och funktion. Ett föremåls värde förhöjs när det uttrycks konstfullt. Jordgubbssylten blir godare när burkens etikett är vacker, det är ett välkänt faktum. Ur detta förhållande stammar också Kristjan Aunvers intresse för att undervisa i kalligrafi, att dela med sig av upplevelsen och känslan.

Kristjans intresse för att texta vackert föddes redan i barndomen. Lärogången blev som den varit för kalligrafer i århundraden, det vill säga självstudier av förlagor från föregångare, för att finna de vackraste stilarna. Sedan öva sig i stilarna för att bemäktiga sig hantverksskickligheten.

Som kalligraf arbetar Kristjan med grafisk utformning av bokomslag, affischer & andra trycksaker. Han har även ett stående uppdrag för Uppsala universitet där han skriver examensdiplom för utbildningar. Under våren 2017 firade Kristjan Aunver femtio år som kalligraf. Han tycker att det känns bra att vara både erfaren och nybörjare. Han anser nämligen att kalligrafi är en konstform där tradition och nyskapande möts. Som kalligraf är man en del av en historisk tradition.

Hej Kristjan, vem är du?

Jag är universitetsadjunkt i kostvetenskap vid Uppsala universitet sedan 2004, men har även arbetat som kock, musiker och fotograf bland annat. Jag är född och uppvuxen i Uppsala. Som fotograf har jag gjort ett 30-tal utställningar och 8 böcker. Jag undervisade även under många år i fotografi på Folkuniveristet.

Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala idag?

De senaste åren har jag haft en kalligrafikurs för nybörjare per termin.

Hur började du med kalligrafi?

Jag har hållit på med kalligrafi i 50 år. Började 1968, när jag gick i 7:e klass. Sedan dess har jag nog varje dag skrivit vackra bokstäver, på ett eller annat sätt. Har aldrig tröttnat! Och försökt utveckla mig, som för 3 år sedan då jag som vänsterhänt bestämde mig för att även lära mig skriva med höger hand. Det var spännande. Det tog ett år att vänja sig!

Vad är det bästa med att undervisa?

Att möta likasinnade. Jag blir inspirerad och lär mig att se saker på nytt sätt. Studiecirkelformen är fantastisk i det avseendet – man möts på ett sätt som man inte gör på nätet.

Vilka deltagare är det som går din kurs?

Nästan uteslutande kvinnor. Ibland ett och annat barn. Inte ovanligt att mor-dotter/son går tillsammans. En kurs hade vi två tatuerare som ville lära sig fler stilar. De var redan väldigt duktiga!

Vad betyder kalligrafi för dig?

Allting har form – och innehåll. Form och innehåll hänger samman. Samverkar och är beroende av varandra. Det betyder att det inte bara är innehållet i en text som är viktigt, utan även hur texten presenteras, utformningen. När jag förmedlar ord och text tänker jag hela tiden på hur bokstäverna ser ut. Så kalligrafi är jätteviktigt för mig. Dessutom tror jag man blir en bättre människa om man tillägnar sig kalligrafi! Och vem vill inte bli en bättre människa!

Kristjan Aunver, kursledare i kalligrafi

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Tid
04 okt 2022 - 08 nov 2022
Ti 18:45 - 20:15
Tillfällen
6
Plats
Bergsbrunnagatan 1, 75323 Uppsala
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
1141385
Pris
1300 kr